Pregled bibliografske jedinice broj: 794020
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 794020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima
hlađenja namirnica
(Application of controlled atmosphere in the
process of food cooling)
Autori
Bošnjaković, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.10
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
kontrolirana atmosfera ; konzerviranje namirnica ; voće i povrće ; kisik ; ugljični dioksid ; dušik
(controlled atmosphere ; preserving foods ; fruits and vegetables ; oxygen ; carbon dioxide ; nitrogen)
Sažetak
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica jedna je od najvažnijih stavki u prehrambenoj industriji koja se počela razvijati već u ranim godinama 20. stoljeća. Osim toga, kontrolirana atmosfera je jedna od najpoznatijih ako ne i najpoznatija metoda konzerviranja namirnica. Najčešće se pomoću kontrolirane atmosfere konzerviraju namirnice poput voća i povrća, ali nisu strane i namirnice poput mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, ribe. Sastav atmosfere unutar komora za kontroliranu atmosferu u kojima se čuva voće i povrće, u odnosu na zrak, obično ima smanjeni udio kisika (s 21% na 3-4%) te povećani udio ugljikovog dioksida (s 0, 03% na 2-4%) i dušika (sa 78% na 92-95%). Postoje više vrsta tehnologija kontrolirane atmosfere ; kontrolirana ventilacija, konvencionalna kontrolirana atmosfera, kontrolirana atmosfera sa niskim sadržajem kisika (LO) i ultraniskim sadržajem kisika (ULO), dinamička atmosfera, mikro kontrolirana atmosfera, modificirana atmosfera, nistkotlačna atmosfera i umjetno dozrijevanje. Sve te vrste kontroliranih atmosfera se razlikuju u sastavu atmosfere, koji naravno ovisi o proizvodu koji se skladišti jer on svojim svojstvima diktira određeni sadržaj kisika, ugljičnog dioksida, dušika. Takva atmosfera, izmijenjenog sastava, se za vrijeme čuvanja namirnica kontinuirano provjerava i održava unutar zadanih granica. U CA komori, kvaliteta proizvoda se isključivo promatra mjerenjem procesnih stanja plinova i temperature te se mjerenje kisika, ugljičnog dioksida, temperature ali i etilena i vlage mjeri pomoću točno predviđenih uređaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija