Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 794020

Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica


Bošnjaković, Zvonimir
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 794020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica
(Application of controlled atmosphere in the process of food cooling)

Autori
Bošnjaković, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.10

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
kontrolirana atmosfera ; konzerviranje namirnica ; voće i povrće ; kisik ; ugljični dioksid ; dušik
(controlled atmosphere ; preserving foods ; fruits and vegetables ; oxygen ; carbon dioxide ; nitrogen)

Sažetak
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica jedna je od najvažnijih stavki u prehrambenoj industriji koja se počela razvijati već u ranim godinama 20. stoljeća. Osim toga, kontrolirana atmosfera je jedna od najpoznatijih ako ne i najpoznatija metoda konzerviranja namirnica. Najčešće se pomoću kontrolirane atmosfere konzerviraju namirnice poput voća i povrća, ali nisu strane i namirnice poput mesnih proizvoda, mliječnih proizvoda, ribe. Sastav atmosfere unutar komora za kontroliranu atmosferu u kojima se čuva voće i povrće, u odnosu na zrak, obično ima smanjeni udio kisika (s 21% na 3-4%) te povećani udio ugljikovog dioksida (s 0, 03% na 2-4%) i dušika (sa 78% na 92-95%). Postoje više vrsta tehnologija kontrolirane atmosfere ; kontrolirana ventilacija, konvencionalna kontrolirana atmosfera, kontrolirana atmosfera sa niskim sadržajem kisika (LO) i ultraniskim sadržajem kisika (ULO), dinamička atmosfera, mikro kontrolirana atmosfera, modificirana atmosfera, nistkotlačna atmosfera i umjetno dozrijevanje. Sve te vrste kontroliranih atmosfera se razlikuju u sastavu atmosfere, koji naravno ovisi o proizvodu koji se skladišti jer on svojim svojstvima diktira određeni sadržaj kisika, ugljičnog dioksida, dušika. Takva atmosfera, izmijenjenog sastava, se za vrijeme čuvanja namirnica kontinuirano provjerava i održava unutar zadanih granica. U CA komori, kvaliteta proizvoda se isključivo promatra mjerenjem procesnih stanja plinova i temperature te se mjerenje kisika, ugljičnog dioksida, temperature ali i etilena i vlage mjeri pomoću točno predviđenih uređaja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjaković, Zvonimir
Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bošnjaković, Z. (2015) 'Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hlađenja namirnica', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njakovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {kontrolirana atmosfera, konzerviranje namirnica, vo\'{c}e i povr\'{c}e, kisik, uglji\v{c}ni dioksid, du\v{s}ik}, title = {Primjena kontrolirane atmosfere u procesima hla\djenja namirnica}, keyword = {kontrolirana atmosfera, konzerviranje namirnica, vo\'{c}e i povr\'{c}e, kisik, uglji\v{c}ni dioksid, du\v{s}ik}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njakovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {controlled atmosphere, preserving foods, fruits and vegetables, oxygen, carbon dioxide, nitrogen}, title = {Application of controlled atmosphere in the process of food cooling}, keyword = {controlled atmosphere, preserving foods, fruits and vegetables, oxygen, carbon dioxide, nitrogen}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font