Pregled bibliografske jedinice broj: 793980
Membranski procesi u prehrambenoj industriji
Membranski procesi u prehrambenoj industriji, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 793980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Membranski procesi u prehrambenoj industriji
(Membrane filtration in food technology)
Autori
Bakula, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2015
Stranica
32
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
Membranska filtracija ; mikrofiltracija ; ultrafiltracija ; nanofiltracija ; reverzna osmoza ; modul
(Membrane filtration ; microfiltration ; ultrafiltration ; nanofiltration ; reverse osmosis ; module)
Sažetak
Membranski procesi u prehrambenoj industriji su separacijski procesi pomoću kojih se vrši koncentracija ili dehidratacija namirnica kroz semipermeabilnu membranu te uz primijenjeni tlak u svrhu smanjenja aktivnosti mikroorganizama i usporavanju degradativnih kemijskih reakcija, kako bi se povećala stabilnost hrane, te smanjili troškovi pakiranja, skladištenja i transporta. U membranske procese se ubrajaju slijedeći procesi: Mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza, koji se razlikuju po veličini pora na membrani te primjenjenom tlaku. Transport otapala ili otopljene tvari kroz membranu temelji se na selektivnoj propusnosti membrane uz određeni primijenjeni tlak. Razlikujemo dva osnovna postupka membranske filtracije ovisno o toku tečenja fluida u odnosu na membranu: „dead end“ ili statička filtracija i „cross-flow“ ili dinamička filtracija. Membrane mogu biti podijeljene u nekoliko podjela: prema fizičkoj strukturi, mehanizmu separacije, kemijskoj strukturi i geometrijskom obliku. Nadalje, modul predstavlja najmanju jedinicu koja sadrži membranu, tj on je najmanja jedinica koja je sposobna obavljati proces membranske filtracije. Moduli se dijele na: pločaste, cijevne, kapilarne, module sa šupljim vlaknima i spiralne.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek