Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793980

Membranski procesi u prehrambenoj industriji


Bakula, Ivan
Membranski procesi u prehrambenoj industriji, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 793980 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Membranski procesi u prehrambenoj industriji
(Membrane filtration in food technology)

Autori
Bakula, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
Membranska filtracija ; mikrofiltracija ; ultrafiltracija ; nanofiltracija ; reverzna osmoza ; modul
(Membrane filtration ; microfiltration ; ultrafiltration ; nanofiltration ; reverse osmosis ; module)

Sažetak
Membranski procesi u prehrambenoj industriji su separacijski procesi pomoću kojih se vrši koncentracija ili dehidratacija namirnica kroz semipermeabilnu membranu te uz primijenjeni tlak u svrhu smanjenja aktivnosti mikroorganizama i usporavanju degradativnih kemijskih reakcija, kako bi se povećala stabilnost hrane, te smanjili troškovi pakiranja, skladištenja i transporta. U membranske procese se ubrajaju slijedeći procesi: Mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija i reverzna osmoza, koji se razlikuju po veličini pora na membrani te primjenjenom tlaku. Transport otapala ili otopljene tvari kroz membranu temelji se na selektivnoj propusnosti membrane uz određeni primijenjeni tlak. Razlikujemo dva osnovna postupka membranske filtracije ovisno o toku tečenja fluida u odnosu na membranu: „dead end“ ili statička filtracija i „cross-flow“ ili dinamička filtracija. Membrane mogu biti podijeljene u nekoliko podjela: prema fizičkoj strukturi, mehanizmu separacije, kemijskoj strukturi i geometrijskom obliku. Nadalje, modul predstavlja najmanju jedinicu koja sadrži membranu, tj on je najmanja jedinica koja je sposobna obavljati proces membranske filtracije. Moduli se dijele na: pločaste, cijevne, kapilarne, module sa šupljim vlaknima i spiralne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Ivan Bakula (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bakula, Ivan
Membranski procesi u prehrambenoj industriji, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Bakula, I. (2015) 'Membranski procesi u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakula, Ivan}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {Membranska filtracija, mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija, reverzna osmoza, modul}, title = {Membranski procesi u prehrambenoj industriji}, keyword = {Membranska filtracija, mikrofiltracija, ultrafiltracija, nanofiltracija, reverzna osmoza, modul}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakula, Ivan}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {Membrane filtration, microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis, module}, title = {Membrane filtration in food technology}, keyword = {Membrane filtration, microfiltration, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis, module}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font