Pregled bibliografske jedinice broj: 793971
Bolesti i mane vina
Bolesti i mane vina, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 793971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bolesti i mane vina
(Diseases and defects of wine)
Autori
Tutić, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.10
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; kvarenja ; bolesti ; mane ; kemijski procesi ; lom
(wine ; decay ; disease ; defect ; chemical processes ; fracture)
Sažetak
Vino je poljoprivredno prehrambeni proizvod, dobiven potpunim ili djelomičnim alkoholnim vrenjem masulja ili mošta, od svježeg i za preradu u vino pogodnoga grožđa.Bolestima vina smatraju se promjene do kojih dolazi uslijed djelovanja mikroorganizama koji razgradnjom pojedinih sastojaka stvaraju nove štetne sastojke vina.Vino je osjetljivo prema raznim faktorima i sklono kvarenju. Neki od faktora potječu od grožđa, ali najčešće se javljaju za vrijeme čuvanja vina. Kvarenja dijelimo na bolesti i mane vina. Bolesti su zarazne i prenose se sa vina na vino. Osnovne bolesti vina, koje nastaju djelovanjem raznih bakterija i gljivica, su vinski cvijet, octikavost, zavrelica i manitno vrenje, oksidacija, sluzavost te gorčina vina. Najčešće mane vina, koje nastaju djelovanjem raznih kemijskih procesa i enzima ili stranih tvari su miris vina po sumporovodiku, miris po drvu(na bačvu), miris po plijesni, bakreni, crveni, smeđi (posmeđivanje), crni (plavi), sivi i bijeli lom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija