Pregled bibliografske jedinice broj: 793872
Proizvodi od rajčice
Proizvodi od rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 793872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodi od rajčice
(Tomato products)
Autori
Čeple, Dunja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.05
Godina
2014
Stranica
26
Mentor
Nedić Tiban, Nela
Ključne riječi
rajčica ; likopen ; proizvodi od rajčice
(tomato ; lycopene ; tomato products)
Sažetak
Iako je prihvaćena tek prije nešto više od 150 godina u ljudskoj prehrani, rajčica je danas jedno od najraširenijih vrsta povrća na svijetu. U sklopu konzerviranja i prerade voća i posebno povrća, proizvodi od rajčice uvijek su zauzimali vrlo važno mjesto zbog organoleptičkih i kulinarskih svojstava tih proizvoda, te nutritivne vrijednosti rajčice kao sirovine. Vrijednost rajčice kao sirovine za preradu ocjenjuje se na osnovi mehaničkog i kemijskog sastava, tj. količine otpada i pogodnosti samog ploda za preradu, kao i intenzitetu promjena kemijskog sastava proizvoda u odnosu na polaznu sirovinu. U usporedbi sa drugim vrstama povrća rajčica ima veliko iskorištenje, kod nekih sorti čak preko 90%. Rajčica se vrlo uspješno prerađuje kao pasirana rajčica, koncentrati, konzervirani cijeli plodovi (pelati), sok, umaci, te dehidratirani proizvodi. Uz navedene, danas se na tržištu mogu pronaći raznovrsni proizvodi, od kojih su neki modifikacija navedenih (sjeckana rajčica, fileti, smrznuta rajčica, biološki konzervirana rajčica i sl.).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Nela Nedić Tiban
(mentor)