Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793872

Proizvodi od rajčice


Čeple, Dunja
Proizvodi od rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 793872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodi od rajčice
(Tomato products)

Autori
Čeple, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.05

Godina
2014

Stranica
26

Mentor
Nedić Tiban, Nela

Ključne riječi
rajčica ; likopen ; proizvodi od rajčice
(tomato ; lycopene ; tomato products)

Sažetak
Iako je prihvaćena tek prije nešto više od 150 godina u ljudskoj prehrani, rajčica je danas jedno od najraširenijih vrsta povrća na svijetu. U sklopu konzerviranja i prerade voća i posebno povrća, proizvodi od rajčice uvijek su zauzimali vrlo važno mjesto zbog organoleptičkih i kulinarskih svojstava tih proizvoda, te nutritivne vrijednosti rajčice kao sirovine. Vrijednost rajčice kao sirovine za preradu ocjenjuje se na osnovi mehaničkog i kemijskog sastava, tj. količine otpada i pogodnosti samog ploda za preradu, kao i intenzitetu promjena kemijskog sastava proizvoda u odnosu na polaznu sirovinu. U usporedbi sa drugim vrstama povrća rajčica ima veliko iskorištenje, kod nekih sorti čak preko 90%. Rajčica se vrlo uspješno prerađuje kao pasirana rajčica, koncentrati, konzervirani cijeli plodovi (pelati), sok, umaci, te dehidratirani proizvodi. Uz navedene, danas se na tržištu mogu pronaći raznovrsni proizvodi, od kojih su neki modifikacija navedenih (sjeckana rajčica, fileti, smrznuta rajčica, biološki konzervirana rajčica i sl.).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nela Nedić Tiban (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čeple, Dunja
Proizvodi od rajčice, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Čeple, D. (2014) 'Proizvodi od rajčice', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}eple, Dunja}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {raj\v{c}ica, likopen, proizvodi od raj\v{c}ice}, title = {Proizvodi od raj\v{c}ice}, keyword = {raj\v{c}ica, likopen, proizvodi od raj\v{c}ice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}eple, Dunja}, year = {2014}, pages = {26}, keywords = {tomato, lycopene, tomato products}, title = {Tomato products}, keyword = {tomato, lycopene, tomato products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font