Pregled bibliografske jedinice broj: 793723
Slavonska šunka - prava delicija za uskršnji stol
Slavonska šunka - prava delicija za uskršnji stol // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 2 (2015), 107-110 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)
CROSBI ID: 793723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Slavonska šunka - prava delicija za uskršnji stol
(Slavonian ham - a real delicacy for the Easter table)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 2
(2015);
107-110
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
Slavonska šunka
(Slavonian ham)
Sažetak
Slavonska šunka je tradicionalni hrvatski suhomesnati proizvod. Tehnologija proizvodnje ovog suhomesnatog proizvoda temelji se na iskustvu i tradiciji, koju su proizvođači prenosili iz generacije u generaciju. S obzirom da klima u Slavoniji onemogućava prirodno sušenje svinjskih butova, koristi se dimljenje u cilju sprečavanja njihovog kvarenja. Tradicionalne košare, ispunjene hranom i ukrašene ručnicima, koje su Slavonke nosile u crkvu na Uskrsno jutro na posvetu (tzv. „svetenje“), nezamislive su bez slavonske šunke. Suhe šunke su se najčešće kuhale u velikom loncu ili u metalnom kotlu. Smatralo se da ih treba kuhati onoliko sati, koliko su teške.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek