Pregled bibliografske jedinice broj: 793712
Dizajniranje kvalitete stočnih proizvoda u funkciji zaštite zdravlja ljudi
Dizajniranje kvalitete stočnih proizvoda u funkciji zaštite zdravlja ljudi // 19. Sajam zdravlja / mr. Sanković, Mandica, dipl. ing. arh. (ur.).
Vinkovci: Grad Vinkovci, 2015. str. 138-143 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 793712 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dizajniranje kvalitete stočnih proizvoda u
funkciji zaštite zdravlja ljudi
(Designing of quality livestock products in order
to protect human health)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Skup
19. Sajam zdravlja
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 17.04.2015. - 19.04.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Zdravlje ljudi ; dizajniranje ; stočni proizvodi
(Human health ; design ; animal products)
Sažetak
Pod „dizajniranim“ (funkcionalnim) stočnim proizvodima podrazumijevaju se prehrambeni proizvodi koji su po svom sastavu i utjecaju na ljudsko zdravlje drugačiji od standardnih (konvencionalnih) proizvoda. Sastav i učinkovitost stočnih proizvoda (mesa, mlijeka, jaja) može se mijenjati posebnim programima hranidbe životinja, te tako namirnice obogaćivati polinezasićenim masnim kiselinama (omega-3), selenom, vitaminima, jodom, luteinom i drugim djelatnim tvarima u ljudskom organizmu. Na taj način proširuje se na tržištu asortiman stočnih proizvoda, ostvaruje odgovarajući pozitivan ekonomski učinak za proizvođače i pozitivan zdravstveni učinak na potrošače stočnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek