Pregled bibliografske jedinice broj: 793686
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 4 (2015), 345-347 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 793686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na
kvalitetu slavonskih šunki
(Influence of black Slavonian pig body mass on the
quality of Slavonian ham)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Matić, Andrija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 4
(2015);
345-347
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; šunka
(Black Slavonian pig ; body weight ; ham)
Sažetak
Tjelesna masa svinja prije klanja je jedan od čimbenika kvalitete butova i suhih šunki. Kvaliteta suhih šunki istraživana je od crnih slavonskih svinja tovljenih do 130 kg tjelesne mase (n = 10) i do 180 kg tjelesne mase (n = 10). Omjer spolova u skupinama bio je jednak. Tehnologija prerade butova sastojala se od usoljavanja (30 dana), hladnog dimljenja (60 dana) i zrenja (12 mjeseci). Teže svinje u odnosu na one lakše, daju masnije šunke, sa značajno (p<0, 01) debljim potkožnim masnim tkivom (3, 10 cm : 1, 84 cm), s mesom intenzivnije crvene boje (CIE a* = 19, 02 : 20, 44), s više sirove masti (13, 80% : 7, 67%), a s manje sirovih proteina (25, 83% : 29, 20%) i pepela (8, 53% : 12, 46%). Senzorna svojstva šunki (čvrstoća, okus) od težih svinja nešto su bolja u odnosu na ista od šunki lakših svinja. Zbog veće količine potkožne, intermuskularne i intramuskularne masti u šunkama od težih crnih slavonskih svinja (180 kg), a imajući u vidu i ekonomsku učinkovitost tova svinja (veći utrošak hrane za kg prirasta), opravdano je proizvoditi šunke od crnih slavonskih svinja s manjim tjelesnim masama (130 kg), koje daju šunke s manje masnog tkiva, s manje intramuskularne masti, s više sirovih proteina u mesu, a s dobrim senzoričkim svojstvima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek