Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793686

Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki


Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Matić, Andrija
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 4 (2015), 345-347 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 793686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki
(Influence of black Slavonian pig body mass on the quality of Slavonian ham)

Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Matić, Andrija

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 4 (2015); 345-347

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; tjelesna masa ; šunka
(Black Slavonian pig ; body weight ; ham)

Sažetak
Tjelesna masa svinja prije klanja je jedan od čimbenika kvalitete butova i suhih šunki. Kvaliteta suhih šunki istraživana je od crnih slavonskih svinja tovljenih do 130 kg tjelesne mase (n = 10) i do 180 kg tjelesne mase (n = 10). Omjer spolova u skupinama bio je jednak. Tehnologija prerade butova sastojala se od usoljavanja (30 dana), hladnog dimljenja (60 dana) i zrenja (12 mjeseci). Teže svinje u odnosu na one lakše, daju masnije šunke, sa značajno (p<0, 01) debljim potkožnim masnim tkivom (3, 10 cm : 1, 84 cm), s mesom intenzivnije crvene boje (CIE a* = 19, 02 : 20, 44), s više sirove masti (13, 80% : 7, 67%), a s manje sirovih proteina (25, 83% : 29, 20%) i pepela (8, 53% : 12, 46%). Senzorna svojstva šunki (čvrstoća, okus) od težih svinja nešto su bolja u odnosu na ista od šunki lakših svinja. Zbog veće količine potkožne, intermuskularne i intramuskularne masti u šunkama od težih crnih slavonskih svinja (180 kg), a imajući u vidu i ekonomsku učinkovitost tova svinja (veći utrošak hrane za kg prirasta), opravdano je proizvoditi šunke od crnih slavonskih svinja s manjim tjelesnim masama (130 kg), koje daju šunke s manje masnog tkiva, s manje intramuskularne masti, s više sirovih proteina u mesu, a s dobrim senzoričkim svojstvima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Danijela Samac (autor)

Avatar Url Đuro Senčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Matić, Andrija
Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 4 (2015), 345-347 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Senčić, Đ., Samac, D. & Matić, A. (2015) Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih šunki. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 4, 345-347.
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Mati\'{c}, Andrija}, year = {2015}, pages = {345-347}, keywords = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, \v{s}unka}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj tjelesne mase crnih slavonskih svinja na kvalitetu slavonskih \v{s}unki}, keyword = {Crna slavonska svinja, tjelesna masa, \v{s}unka} }
@article{article, author = {Sen\v{c}i\'{c}, \DJuro and Samac, Danijela and Mati\'{c}, Andrija}, year = {2015}, pages = {345-347}, keywords = {Black Slavonian pig, body weight, ham}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Influence of black Slavonian pig body mass on the quality of Slavonian ham}, keyword = {Black Slavonian pig, body weight, ham} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font