Pregled bibliografske jedinice broj: 793526
Sadržaj karotenoida i antioksidacijska aktivnost zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja
Sadržaj karotenoida i antioksidacijska aktivnost zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 793526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj karotenoida i antioksidacijska aktivnost zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja
(Effect of hybrid and production location on carotenoid content and antioxidant activity of corn grain)
Autori
Sučija, Marijan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Kljak, Kristina
Ključne riječi
zrno kukuruza; karotenoidi; antioksidacijska aktivnost; hibrid; lokacija uzgoja
(corn grain; carotenoids; antioxidant activity; carotenoids; hybrid; growth location)
Sažetak
Karotenoidi su prirodni pigmenti antioksidacijskog djelovanja zaslužni za boju zrna kukuruza. Aktivni su spojevi i u zaštiti same biljke od stresa zbog čega je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj hibrida i lokacije proizvodnje zrna na njihov sadržaj i antioksidacijsku aktivnost u sušnoj 2012. godini. Zrno istraživanih hibrida (Bc 354, Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) proizvedeno je na testnim poljima u središnjoj (Krapje) i istočnoj (Sičice) Hrvatskoj. Osim vremenskih uvijeta, testna polja su se razlikovala i po tipu tla, pri čemu je lokacija Krapje bila povoljnija za rast kukuruza zbog svoj smještaja u Lonjskom polju i visoko propusnog aluvija. Sadržaj karotenoida u zrnu određen je spektrofotometrijski nakon ekstrakcije heksanom, dok su antioksidacijska aktivnost karotenoida i ukupna antioksidacijska aktivnost zrna utvrđene TEAC (engl. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Utjecaj hibrida i lokacije, te značajnost njihove interakcije utvrđeni su za sva istraživana svojstva. Hibrid Bc 354 je imao najniži (23, 90 µg/g), dok je Pajdaš imao najviši (29, 23 µg/g) sadržaj karotenoida bez obzira na lokaciju proizvodnje zrna. Viši sadržaj karotenoida bio je očekivan u hibridima proizvedenim na lokaciji Sićice što je određeno samo za Bc 354, dok su Bc 572, Bc 574 i Bc 582 imali viši sadržaj na lokaciji Krapje. Isto je opaženo je i za antioksidacijsku aktivnost karotenoida pri čemu je najvišu aktivnost imao hibrid Bc 572 (0, 900 mmol/kg ST), a najnižu Bc 354 (0, 635 mmol/kg ST). Opažene pravilnosti rezultat su različitih duljina vegetacije istraživanih hibrida ; sušno razdoblje, a time i povećana proizvodnja karotenoida, nastupila je u različitim fenofazama usjeva kukuruza. Najvišu aktioksidacijsku aktivnost zrna imao je hibrid Bc 354 (19, 89 mmol/kg), a najnižu Bc 572 (15, 60 mmol/kg) ; karotenoidi pridonose ukupnoj antioksidacijskoj aktinosti zrna u prosjeku 4.84%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb