Pregled bibliografske jedinice broj: 793522
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina iz zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina iz zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 793522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj i antioksidacijska aktivnost fenolnih kiselina iz zrna kukuruza ovisno o hibridu i lokaciji uzgoja
(Effect of hybrid and production location on content and antioxidant activity of corn grain phenolic acids)
Autori
Bemko, Igor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2015
Stranica
40
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Kljak, Kristina
Ključne riječi
fenoli; zrno kukuruza; hibrid; suša; TEAC
(phenolics; grain corn; hybrid; drought; TEAC)
Sažetak
Fenolni spojevi aktualna su tema prehrambene i kemijske industrije. Potentni su antioksidansi koji sudjeluju u zaštiti biljke od negativnih okolišnih čimbenika, a smatra se da imaju i blagotvorni učinak u probavi životinja i ljudi. Kod žitarica su posebice zastupljeni u jednom od najraširenih usjeva današnjice – kukuruzu. Cilj ovoga rada bio je odrediti utjecaj lokacije na sadržaj i antioksidacijsku vrijednost fenolnih spojeva zrna kukuruza. Istraživanje je provedeno na zrnu pet hibrida (Bc 354, Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) proizvedenih u povoljnijim (Krapje - središnja Hrvatska) i nepovoljnijim (Sičice - istočna Hrvatska) uvjetima tijekom sušne 2012. godine. Fenolni spojevi u uzorcima kukuruza ekstrahirani su 50 %-tnim metanolom sa i bez kisele hidrolize kako bi se odredio sadržaj ukupnih, vezanih i slobodnih fenola. Sadržaj fenola u frakcijama određen je kolorimetrijski korištenjem Folin-Ciocalteu reagensa, dok je antioksidacijska aktivnost određena TEAC metodom. Hibrid i lokacija značajno su utjecali na sadržaj i antioksidacijsku aktivnost svih frakcija fenola. Lokacija više izložena stresu, Sičice, imala je niži sadržaj vezanih fenola uz istodobno viši sadržaj slobodnih fenola. TEAC antioksidacijske vrijednost nađene su u pozitivnoj korelaciji s količinom iste frakcije fenola, te su dale slične odnose između istraživanih hibrida. Viši sadržaj fenola u zrnu proizvedenom na lokaciji Sičice rezultat je obrane od stresa, pri čemu se dio proizvedenih fenolnih spojeva oslobodio uslijed obrane. Zaključno, hibrid i lokacija su imali značajan utjecaj na sadržaj fenola i antioksidacijske vrijednosti fenolnih spojeva zrna kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb