Pregled bibliografske jedinice broj: 793520
In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme
In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 793520 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro probavljivost vlakana hidrotermički obrađene mješavine suncokretove i sojine sačme
(In vitro digestibility of fibers from hydrothermally processed mixture of sunflower and soybean meal)
Autori
Jarnjak, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2015
Stranica
43
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
suncokretova sačma; sojina sačma; in vitro buražna probavljivost; hidrotermička obrada
(sunflower meal; soybean meal; in vitro ruminal digestibility; hydrothermal treatment)
Sažetak
Hranidba visoko-mliječnih krava zahtijeva povećani udio nerazgradivog proteina koji se podmiruje hranjenjem proteinskim krmivima s proteinima hidrotermičkom obradom zaštićenim od razgradnje u buragu. Zbog toga je dobro poznat utjecaj hidrotermičke obrade na protein i njegovu razgradnju, dok je utjecaj na probavljivost vlakana soje i njime bogate suncokretova sačme malo poznat. Cilj ovog istraživanja je bio usporediti kinetiku in vitro probavljivosti suhe tvari (ST), te neutralnih i kiselih detergent vlakana (NDV i KDV) neobrađene sojine i suncokretove sačme te njihove mješavina prije i nakon hidrotermičke obrade. Hidrotermička obrada provedena je u proizvodnim uvjetima ekspandiranjem mješavine podjednakog udjela sojine i suncokretove sačme. In vitro buražna probavljivost ST, NDV i KDV pratila se nakon 8, 16, 24 i 30 sati, a na temelju dobivenih vrijednosti izračunati su parametri kinetike probavljivosti. Oljuštena sačma suncokreta sadržavala je tri puta više svake od frakcije vlakana i čak 22, 5 puta više klorgenske kiseline. Sadržaj NDV i KDL (kiseli detergent lignin) bio je sličan u mješavini prije i nakon obrade, dok je hidrotermički tretman snizio sadržaj KDV. Hidrotermička obrada ekspandiranjem signifikantno je povisila udio razgradivih i smanjila udio nerazgradivih neutralnih detergent vlakana, te usporila brzinu i odgodila početak njihove fermentacije. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da hidrotermička obrada ekspandiranjem ne samo da zaštićuje protein već povećava i razgradnju vlakana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb