Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 793517

Utjecaj okolišnih čimbenika na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza


Jurkas, Maja
Utjecaj okolišnih čimbenika na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 793517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj okolišnih čimbenika na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza
(Effect of environmental conditions on starch digestibility kinetics from corn grain)

Autori
Jurkas, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.12

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Grbeša, Darko

Neposredni voditelj
Kljak, Kristina

Ključne riječi
zrno kukuruza; hibrid; kinetika probavljivosti škroba; okolišni uvjeti
(corn grain; hybrid; starch digestion kinetics; environmental conditions)

Sažetak
Kemijski sastav zrna kukuruza vrlo je varijabilan te podložan promjenama uslijed lošijih vremenskih uvjeta tijekom rasta i razvoja biljke. Visoka količina škroba, kao jedno od glavnih obilježja kukuruza, pa tako i kinetika probavljivosti škroba, osjetljiva je na visoke temperature i nedostatak vode u fazi nalijevanja zrna. Cilj istraživanja bio je istražiti utjecaj hibrida i okoline na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza tijekom sušne 2012. godine. Zrno pet hibrida kukuruza (Bc 354, Bc 572, Bc 574, Bc 582 i Pajdaš) proizvedeno je na testnim poljima u centralnoj (Krapje) i istočnoj Hrvatskoj (Sičice). Za utvrđivanje količine probavljenog škroba provedena je in vitro metoda kojom je oponašan proces probavljivosti škroba u želucu i tankom crijevu probavnog sustava peradi i svinja, a doseg razgradnje škroba nakon 15, 30, 45, 60, 120, 180, 240 i 300 min utvrđen je određivanjem sadržaja oslobođene glukoze enzimatskiom metodom. U hibridima proizvedenim u okolini Krapja utvrđene su prosječno više vrijednosti sadržaja šećera i prosječno niže vrijednosti sadržaja škroba u odnosu na lokaciju Sičice. Iako hibridi proizvedeni u okolini Krapja imaju u prosjeku nešto veću probavljivost suhe tvari, utjecaj okoline nije statistički značajan. Najveći udio škroba u in vitro metodi probavljen je kod hibrida Bc 574 (99, 59 %) dok je najmanje škroba probavljeno kod hibrida Bc 572 (98, 34%). Nepovoljni vremenski uvjeti na lokaciji Sičice te veći utjecaj suše rezultirali su povećano brzinom probavljivosti škroba (0, 58 1/h u odnosu na 0, 56 1/h). Raspon srednjih vrijednosti brzina probavljivosti kod hibrida kretao se od 0, 55 1/h (Pajdaš) do 0, 59 1/h (Bc 354).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (mentor)

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurkas, Maja
Utjecaj okolišnih čimbenika na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jurkas, M. (2014) 'Utjecaj okolišnih čimbenika na kinetiku probavljivosti škroba zrna kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkas, Maja}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {zrno kukuruza, hibrid, kinetika probavljivosti \v{s}kroba, okoli\v{s}ni uvjeti}, title = {Utjecaj okoli\v{s}nih \v{c}imbenika na kinetiku probavljivosti \v{s}kroba zrna kukuruza}, keyword = {zrno kukuruza, hibrid, kinetika probavljivosti \v{s}kroba, okoli\v{s}ni uvjeti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurkas, Maja}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {corn grain, hybrid, starch digestion kinetics, environmental conditions}, title = {Effect of environmental conditions on starch digestibility kinetics from corn grain}, keyword = {corn grain, hybrid, starch digestion kinetics, environmental conditions}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font