Pregled bibliografske jedinice broj: 793105
Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka
Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka // Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014. str. 7-7 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 793105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka
(Prevalence of food allergies in the population of preschool children from the city of Osijek)
Autori
Pavlović, Nika ; Vlahović, Jelena ; Miškulin Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij
/ - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2014, 7-7
Skup
Hranom do zdravlja - 7. međunarodni simpozij
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
alergija na hranu ; prehrambeni aditivi ; djeca predškolske dobi ; Hrvatska
(food allergy ; food additives ; preschool children ; Croatia)
Sažetak
Uvod: Alergija na hranu je imunološki posredovana preosjetljivost na alergene iz hrane. Spomenuta alergija pogađa oko 6-8% djece mlađe od tri godine, oko 4% djece školske dobi, te oko 2% odrasle populacije u svijetu. Cilj rada: Istražiti učestalost alergija na hranu u populaciji djece predškolske dobi s područja grada Osijeka te utvrditi najčešće uzroke ovih alergija u promatranoj populaciji. Materijal i metode: Ovo presječno istraživanje provedeno je tijekom travnja i svibnja 2007. godine među djecom predškolske dobi (prosječne starosti 5, 9±0, 7 godina ; 401/810, 49, 5% dječaka i 409/810, 50, 5% djevojčica) koja pohađaju vrtić u Osijeku. Posebno dizajnirani upitnik ispunilo je 810 roditelja spomenute djece. Upitnik je sadržavao pitanja o dobi, spolu i tjelesnoj masi djeteta, postojanju dijagnoze alergije na hranu te vrsti alergije na hranu. Rezultati: U istraživanoj populaciji predškolske djece bilo je 5, 4% (44/810) djece s dijagnozom alergije na hranu. Najčešći uzroci alergija na hranu u promatranoj populaciji bili su različiti prehrambeni aditivi (40, 9%), jaja (18, 2%), kikiriki (13, 7%), mlijeko (9, 2%) te med, pesticidi, riba i gluten s jednakom učestalosti od 4, 5% svaki. Zaključak: Alergije na hranu učestalo se javljaju među djecom predškolske dobi s područja grada Osijeka pri čemu je posebno značajna pojavnost alergijskih reakcija na različite prehrambene aditive. Kod djece s potvrđenom alergijom na sastojke hrane, nužno je dotičnu namirnicu isključiti iz prehrane. U tom je smislu nadasve bitno da proizvođači detaljno označe sadržaj svake namirnice kako bi potrošači mogli izbjeći konzumiranje onih namirnica na koje su alergični.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek