Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 792957

Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje


Alivojvodić, Sara
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 792957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje
(Indigenous meat products of Slavonija and Baranja)

Autori
Alivojvodić, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.10

Godina
2015

Stranica
28

Mentor
Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
autohtoni mesni proizvodi ; Slavonija ; Baranja ; konzerviranje ; Slavonski kulen ; Baranjski kulen
(indigenous meat products ; Slavonija ; Baranja ; preservation ; Slavonian kulen ; Baranjski kulen)

Sažetak
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje najčešće se proizvode od mesa svinja. Pasmine svinje koje se koriste za proizvodnju autohtonih slavonskih i baranjskih mesnih proizvoda su švedski landras, veliki jorkšir i crna slavonska svinja. Autohtoni mesni proizvodi se najčešće konzerviraju soljenjem, dimljenjem, fermentacijom, sušenjem i zrenjem. Konzerviranje dimljenjem koristi dim nastao sagorjevanjem strugotina drveta te ima antioksdativno i baktericidno djelovanje. Konzerviranje soljenjem zasniva se na konzervirajućem djelovanju kuhinjske soli i različitih začina. Tijekom proizvodnje i konzerviranja autohtonih proizvoda Slavonije i Baranje može doći do različitih grešaka u proizvodnji i kvarenja proizvoda. Greške mogu biti u boji, mirisu, okusu i strukturi, a kvarenje je najčešće uzrokovano mikroorganizmima. Najpoznatiji autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje su: Slavonski i Baranjski kulen, Slavonska kobasica, Slavonska šunka, domaća suha slanina, kulenova seka, čvarci te krvavica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Krešimir Mastanjević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alivojvodić, Sara
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Alivojvodić, S. (2015) 'Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Alivojvodi\'{c}, Sara}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {autohtoni mesni proizvodi, Slavonija, Baranja, konzerviranje, Slavonski kulen, Baranjski kulen}, title = {Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje}, keyword = {autohtoni mesni proizvodi, Slavonija, Baranja, konzerviranje, Slavonski kulen, Baranjski kulen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Alivojvodi\'{c}, Sara}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {indigenous meat products, Slavonija, Baranja, preservation, Slavonian kulen, Baranjski kulen}, title = {Indigenous meat products of Slavonija and Baranja}, keyword = {indigenous meat products, Slavonija, Baranja, preservation, Slavonian kulen, Baranjski kulen}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font