Pregled bibliografske jedinice broj: 792957
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 792957 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje
(Indigenous meat products of Slavonija and Baranja)
Autori
Alivojvodić, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
autohtoni mesni proizvodi ; Slavonija ; Baranja ; konzerviranje ; Slavonski kulen ; Baranjski kulen
(indigenous meat products ; Slavonija ; Baranja ; preservation ; Slavonian kulen ; Baranjski kulen)
Sažetak
Autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje najčešće se proizvode od mesa svinja. Pasmine svinje koje se koriste za proizvodnju autohtonih slavonskih i baranjskih mesnih proizvoda su švedski landras, veliki jorkšir i crna slavonska svinja. Autohtoni mesni proizvodi se najčešće konzerviraju soljenjem, dimljenjem, fermentacijom, sušenjem i zrenjem. Konzerviranje dimljenjem koristi dim nastao sagorjevanjem strugotina drveta te ima antioksdativno i baktericidno djelovanje. Konzerviranje soljenjem zasniva se na konzervirajućem djelovanju kuhinjske soli i različitih začina. Tijekom proizvodnje i konzerviranja autohtonih proizvoda Slavonije i Baranje može doći do različitih grešaka u proizvodnji i kvarenja proizvoda. Greške mogu biti u boji, mirisu, okusu i strukturi, a kvarenje je najčešće uzrokovano mikroorganizmima. Najpoznatiji autohtoni mesni proizvodi Slavonije i Baranje su: Slavonski i Baranjski kulen, Slavonska kobasica, Slavonska šunka, domaća suha slanina, kulenova seka, čvarci te krvavica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)