Pregled bibliografske jedinice broj: 790825
Utjecaj tretiranja sjemena stimulatorom klijanja Ekobooster 1 na početni rast i razvoj paprike
Utjecaj tretiranja sjemena stimulatorom klijanja Ekobooster 1 na početni rast i razvoj paprike // Zbornik sažetaka 7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2014. str. 120-121 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 790825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tretiranja sjemena stimulatorom klijanja Ekobooster 1 na početni rast i razvoj paprike
(Effect of seed treatment by germination stimulate Ekobooster 1 on the initial growth and development of pepper)
Autori
Palfi Marina ; Matotan Zdravko ; Matotan Svjetlana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Matotan Zdravko - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2014, 120-121
ISBN
978-953-6485-32-1
Skup
7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
paprika; stimulator klijanja; klijavost; temperatura
(pepper; stimulator of germination; germination temperature)
Sažetak
Provedenim istraživanjem pokušalo se ustanoviti djelovanje stimulatora klijanja EkoBooster 1 na početni rast i razvoj paprike. Ispitivanja su provedena na sjemenu paprike sorte Podravka u laboratorijskim uvjetima na filtar papiru pri temperaturama 20oC i 20-30oC. Sjeme paprike tretirano je 1 %-tnom otopinom preparata EkoBooster1 u trajanju od 20 minuta. Kod energije klijanja sjemena nije uočena statistički značajna razlika između sjemena tretiranog stimulatorom klijanja i netretiranog sjemena niti na jednoj temperaturi, ali je zato klijavost sjemena povećana kod sjemena tretiranog stimulatorom klijanja na nižoj i višoj temperaturi. Klijavost je kod netretiranog sjemena u odnosu na sjeme tretirano stimulatorom klijanja pri temperaturi ispitivanja od 20oC bila manja za 9%, a pri temperaturi od 20-30oC za 4%. Postotak nenormalnih klijanaca i neklijavog sjemena je smanjen u odnosu na netretirano sjeme. Masa svježih i zdravih klijanaca povećana je na svim temperaturama ispitivanja u odnosu na netretirano sjeme. Temeljem rezultata provedenih istraživanja može se zaključiti da tretman sjemena stimulatorom klijanja daje pozitivne učinke na ispitivana svojstva što je naročito značajno u uvjetima nepovoljnih temperatura u početnim fazama razvoja paprike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj