Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790789

Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge


Palfi Marina; Tomić-Obrdalj Helena; Horvat Dijana
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge // Cardiologia croatica, 9 (2014), 3-4; 142-149 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 790789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge
(Healthy vegetables for healthy heart: asparagus)

Autori
Palfi Marina ; Tomić-Obrdalj Helena ; Horvat Dijana

Izvornik
Cardiologia croatica (1848-543X) 9 (2014), 3-4; 142-149

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
šparoge ; povrće ; hranjiva i zdravstvena vrijednost ; antioksidativni kapacitet ; srčanožilne bolesti
(asparagus ; vegetables ; nutritional and health value ; antioxidant capacity ; cardiovascular diseases)

Sažetak
Šparoga (Asparagus officinalis L.) je povrće koje se uzgaja zbog ukusnih bijelih ili zelenih izboja. Iznimne je hranjive i zdravstvene vrijednosti. Jedno serviranje kuhane šparoge odličan je izvor vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Od minerala bogat je izvor selena, bakra i mangana. Šparoga je poznata po sastavu fitonutrijenata, karotenoida (capsanthin, caprorubin, zeaxanthin), steroidnih saponina i flavonoida (rutin). Pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost od brokule zbog većeg udjela flavonoida. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom kapacitetu pomaže u prevenciji srčanožilnih bolesti smanjenjem nakupljanja homocisteina, prevenciji arterijske hipertenzije, dislipidemije i dr. Potencijalno djeluje na pospješivanje izlučivanja žučne kiseline i uklanjanje suviška kolesterola.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Profili:

Avatar Url Dijana Horvat (autor)

Avatar Url Helena Tomić-Obrdalj (autor)

Avatar Url Marina Palfi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Palfi Marina; Tomić-Obrdalj Helena; Horvat Dijana
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge // Cardiologia croatica, 9 (2014), 3-4; 142-149 (domaća recenzija, članak, stručni)
Palfi Marina, Tomić-Obrdalj Helena & Horvat Dijana (2014) Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge. Cardiologia croatica, 9 (3-4), 142-149.
@article{article, year = {2014}, pages = {142-149}, keywords = {\v{s}paroge, povr\'{c}e, hranjiva i zdravstvena vrijednost, antioksidativni kapacitet, sr\v{c}ano\v{z}ilne bolesti}, journal = {Cardiologia croatica}, volume = {9}, number = {3-4}, issn = {1848-543X}, title = {Zdravo povr\'{c}e za zdravo srce: \v{s}paroge}, keyword = {\v{s}paroge, povr\'{c}e, hranjiva i zdravstvena vrijednost, antioksidativni kapacitet, sr\v{c}ano\v{z}ilne bolesti} }
@article{article, year = {2014}, pages = {142-149}, keywords = {asparagus, vegetables, nutritional and health value, antioxidant capacity, cardiovascular diseases}, journal = {Cardiologia croatica}, volume = {9}, number = {3-4}, issn = {1848-543X}, title = {Healthy vegetables for healthy heart: asparagus}, keyword = {asparagus, vegetables, nutritional and health value, antioxidant capacity, cardiovascular diseases} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font