Pregled bibliografske jedinice broj: 790789
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge // Cardiologia croatica, 9 (2014), 3-4; 142-149 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 790789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravo povrće za zdravo srce: šparoge
(Healthy vegetables for healthy heart: asparagus)
Autori
Palfi Marina ; Tomić-Obrdalj Helena ; Horvat Dijana
Izvornik
Cardiologia croatica (1848-543X) 9
(2014), 3-4;
142-149
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
šparoge ; povrće ; hranjiva i zdravstvena vrijednost ; antioksidativni kapacitet ; srčanožilne bolesti
(asparagus ; vegetables ; nutritional and health value ; antioxidant capacity ; cardiovascular diseases)
Sažetak
Šparoga (Asparagus officinalis L.) je povrće koje se uzgaja zbog ukusnih bijelih ili zelenih izboja. Iznimne je hranjive i zdravstvene vrijednosti. Jedno serviranje kuhane šparoge odličan je izvor vitamina K, folne kiseline, vitamina C i vitamina A. Od minerala bogat je izvor selena, bakra i mangana. Šparoga je poznata po sastavu fitonutrijenata, karotenoida (capsanthin, caprorubin, zeaxanthin), steroidnih saponina i flavonoida (rutin). Pokazuje jaču antioksidativnu aktivnost od brokule zbog većeg udjela flavonoida. Zahvaljujući snažnom antioksidativnom kapacitetu pomaže u prevenciji srčanožilnih bolesti smanjenjem nakupljanja homocisteina, prevenciji arterijske hipertenzije, dislipidemije i dr. Potencijalno djeluje na pospješivanje izlučivanja žučne kiseline i uklanjanje suviška kolesterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj