Pregled bibliografske jedinice broj: 790779
Skarifikacija sjemena lucerne (Medicago sativa L.) kiselinom
Skarifikacija sjemena lucerne (Medicago sativa L.) kiselinom // Sjemenarstvo, 24 (2007), 1; 5-16 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 790779 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skarifikacija sjemena lucerne (Medicago sativa L.) kiselinom
(Alfalfa (Medicago sativa L.) seed scarification by acid)
Autori
Palfi Marina
Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 24
(2007), 1;
5-16
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
lucerna; skarifikacija; H2SO4; tvrdo sjeme
(alfalfa; scarification; H2SO4; hard seed)
Sažetak
U sjemenu lucerne se uvijek u većoj ili manjoj mjeri osim normalno razvijenih sjemenki javljaju i one koje zbog tvrde sjemene ovojnice otežavaju prodor vode i zraka u unutrašnjost sjemenke i time sprječavaju njegovo klijanje. Udjel takvih tvrdih sjemenki moguće je smanjiti različitim metodama skarifikacije. U svrhu utvrđivanja utjecaja skarifikacije kiselinom na smanjenje udjela tvrdih sjemenki i održivost kakvoće sjemena obavljena su u laboratorijska istraživanja na sjemenu sorte lucerne "OS-11". Skarifikacija je napravljena 96, 86 i 76-postotnom H2SO4 u trajanju od 4, 5, 6 i 10 minuta. Najbolja kakvoća sjemena lucerne neposredno nakon tretmana dobivena je skarifikacijom 96-postotnom H2SO4 u trajanju od 5 minuta. Skarifikacijom je povećana klijavost bez tvrdih sjemenki s 62, 75% na 82, 00%, smanjen je postotak tvrdih sjemenki s 19, 25% na 3, 80%, neklijavog sjemena s 13, 75% na 9, 0% i neznatno je povećan udio abnormalno razvijenih klica. Nakon 6 mjeseci čuvanja takvo sjeme lucerne pokazuje trend daljnjeg smanjenja postotka tvrdog sjemena, međutim došlo je do povećanja udjela neklijavog sjemena do 88, 00 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj
Profili:
Marina Palfi
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ABI/INFORM