Pregled bibliografske jedinice broj: 790773
Utjecaj ekoloških uvjeta proizvodnje i starosti na parametre kvalitete sjemena kamilice (Matricaria chamomilla L.)
Utjecaj ekoloških uvjeta proizvodnje i starosti na parametre kvalitete sjemena kamilice (Matricaria chamomilla L.) // SJEMENARSTVO - ZAGREB / Ivan Kolak (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2004. str. 93-94 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 790773 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekoloških uvjeta proizvodnje i starosti na parametre kvalitete sjemena kamilice (Matricaria chamomilla L.)
(Influence of ecological conditions in production and storage ages on Camomile (Matricaria chamomilla L.) seed quality)
Autori
Palfi, Marina ; Matotan, Zdravko ; Turk, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
SJEMENARSTVO - ZAGREB
/ Ivan Kolak - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2004, 93-94
Skup
110-a obljetnica hrvatskog sjemenarstva "Kvalitetnim kultivarom i sjemenom u Europu"
Mjesto i datum
Stubičke Toplice, Hrvatska, 22.11.2004. - 25.11.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kamilica ; kvaliteta sjemena ; dormantnost
(camomile ; seed quality ; dormancy)
Sažetak
Kamilica je dominantna kultura u proizvodnji ljekovitog bilja u Republici Hrvatskoj čineći 85% ukupne proizvodnje. S godišnjom proizvodnjom od 2, 000 tona na oko 3, 000ha Hrvatska je najveći proizvođač kamilice u Europi. Najveći dio kamilice, preko 90% plasira se na inozemno tržište uglavnom Njemačke, Italije, Austrije i Švicarske. Proizvodnja kamilice najzastupljenija je na području Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Koprivničko-križevačke županije. Na području srednje Podravine, unazad nekoliko godina, došlo je do intenzivnog razvijanja proizvodnje i prerade kamilice, te je za potrebe osiguranja kvalitetnog deklariranog sjemena u suradnji Podravke d.d. iz Koprivnice i Duhanprodukta d.d. iz Pitomače kreirana prva hrvatska diploidna sorta kamilice Pitoma. Tijekom razdoblja od 2002. do 2004. godine istraživan je utjecaj ekoloških uvijeta proizvodnje (temperatura, oborine) na parametre kvalitete sjemena kamilice sorte Pitoma. Najbolji prosječni rezultati energije klijanja (61%) i klijavosti (62%) bili su 2004. godine kada su srednje mjesečne temperature za ožujak, travanj i svibanj bile najniže, dok je količina oborina u ožujku i travnju bila najveća od sve tri godine, a u svibnju bila je neznatno manja nego 2002. godine. Čistoća sjemena je bila najveća 2003. godine, dok je udio vode u sjemenu iste godine bio najmanji i kretao se od 7.92% do 10.05%. Sjeme roda 2003. godine, kada je udio vode u sjemenu bio najmanji, analizirano je i nakon godinu dana uskladištenja te je utvrđeno znatno smanjenje dormantnosti i povećanje klijavosti za 21%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj