Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 790462

Politika sigurnosti hrane


Babić, Ivona; Đugum, Jelena
Politika sigurnosti hrane // uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: AKD, 2014. str. 11-35


CROSBI ID: 790462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Politika sigurnosti hrane
(Food safety policy)

Autori
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Uvod u sigurnost hrane

Urednik/ci
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena

Izdavač
AKD

Grad
Ljubljana

Godina
2014

Raspon stranica
11-35

ISBN
978-961-92846-2-9

Ključne riječi
sigurnost hrane, politika, zakonodavstvo, higijena hrane, službene kontrole
(food safety policies, legislation, food hygiene, official controls)

Sažetak
Cilj ovog rada je detaljno objasniti ciljeve i temeljna načela politike sigurnosti hrane Europske unije. Politikom sigurnosti hrane EU uveden je novi integrirani pristup sigurnosti hrane „od polja do stola” koji obuhvaća sve faze u lancu hrane i temelji se na principima prevencije, analize rizika, sljedivosti i transparentnosti. Politika sigurnosti hrane EU sastoji se od tri elementa: 1. zakonodavstva u području sigurnosti hrane, 2. znanstvenih istraživanja koja predstavljaju temelj za donošenje propisa o hrani, odluka i mjera, 3. provedbe i službenih kontrola. Stoga su u ovom radu objašnjena temeljna načela i odredbe horizontalnog zakonodavstva u području sigurnosti hrane, uključujući Uredbu (EZ) br. 178/2002, uredbe tzv. „higijenskog paketa” i Uredbu (EZ) br. 882/2004. U skladu s EU politikom sigurnosti hrane, propisi o hrani, a posebno mjere koje se odnose na sigurnost hrane, moraju biti znanstveno utemeljeni. Jedan od ključnih aspekata EU politike sigurnosti hrane je uvođenje sustava sljedivosti i utvrđivanje da primarnu odgovornost za sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije snosi subjekt u poslovanju s hranom. Nadalje, države članice EU trebaju provoditi propise o hrani, te nadzirati i verificirati da subjekti u poslovanju s hranom udovoljavaju zahtjevima propisa o hrani u svim fazama lanca hrane. Stoga je potrebno uspostaviti učinkovit sustav službenih kontrola na nacionalnoj i EU razini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jelena Đugum (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Babić, Ivona; Đugum, Jelena
Politika sigurnosti hrane // uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena (ur.).
Ljubljana: AKD, 2014. str. 11-35
Babić, I. & Đugum, J. (2014) Politika sigurnosti hrane. U: Babić, I. & Đugum, J. (ur.) uvod u sigurnost hrane. Ljubljana, AKD, str. 11-35.
@inbook{inbook, author = {Babi\'{c}, Ivona and \DJugum, Jelena}, year = {2014}, pages = {11-35}, keywords = {sigurnost hrane, politika, zakonodavstvo, higijena hrane, slu\v{z}bene kontrole}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Politika sigurnosti hrane}, keyword = {sigurnost hrane, politika, zakonodavstvo, higijena hrane, slu\v{z}bene kontrole}, publisher = {AKD}, publisherplace = {Ljubljana} }
@inbook{inbook, author = {Babi\'{c}, Ivona and \DJugum, Jelena}, year = {2014}, pages = {11-35}, keywords = {food safety policies, legislation, food hygiene, official controls}, isbn = {978-961-92846-2-9}, title = {Food safety policy}, keyword = {food safety policies, legislation, food hygiene, official controls}, publisher = {AKD}, publisherplace = {Ljubljana} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font