Pregled bibliografske jedinice broj: 790131
Kultura prehrane, zdravlje i tjelesna masa
Kultura prehrane, zdravlje i tjelesna masa // Acta Medica Saliniana, Official Medical Journal of the University Clinical Center Tuzla / Salkić, Nermin ; Pašić, Fuad (ur.).
Tuzla: Faculty of Medicine Tuzla, Tuzla BiH, 2015. str. 17-18 (plenarno, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 790131 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kultura prehrane, zdravlje i tjelesna masa
(Diet culture, health and body mass)
Autori
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Acta Medica Saliniana, Official Medical Journal of the University Clinical Center Tuzla
/ Salkić, Nermin ; Pašić, Fuad - Tuzla : Faculty of Medicine Tuzla, Tuzla BiH, 2015, 17-18
Skup
First Congress of Society for Obesity in Bosnia and Herzegovina
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 13.11.2015. - 14.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Kultura prehrane; Navike i običaji; Zdravlje i debljina
(Diet culture; Habits and customs; Health and obesity)
Sažetak
UVOD I CILJ Navike u izboru hrane imaju značajnu ulogu u kvaliteti života, zdravlju i dugovječnosti. Danas je priznat opći proces asimilacije kultura, a time i prehrambenih običaja i prehrambenih navika. Ljudi iz jedne kulture asimilirani u drugu, mijenjaju kulturu prehrane, posebno prehrambene navike što se može odraziti na stupanj uhranjenosti i zdravlje. REZULTATI I RASPRAVA Različite kulture življenja, čije su sastavnice prehrambene navike i prehrambeni običaji, mogu poboljšati zdravstveno stanje pojedinca ali i prouzročiti različite zdravstvene rizike. Zbog životnog stila i prehrambenih navika, stanovnici industrijski razvijenih zemalja su pod većim rizikom povećanja tjelesne mase a time i nastanaka bolesti kao što su bolesti krvožilnog sustava, hipertenzija, dijabetes, karcinom itd. Život pod stresom, nesanica, nedostatak fizičke aktivnosti su sastavnice životnog stila, koje mogu loše utjecati na zdravlje, pa je prehrana samo jedan od faktora koji doprinosi razvoju ovih bolesti. Isto tako, ekonomski status kao što je visina prihoda, mogu utjecati na pristup zdravijoj prehrani. U razvijenim zemljama, bogatstvo omogućuje nesputan energetski unos, uz često neprikladan i jednoličan izbor hrane. Pravilne prehrambene navike podrazumijevaju raznovrsno i umjereno konzumiranje hrane. Pravilne navike naglašavaju, konzumiranje dovoljnih količina vode, unos zaštitnih tvari s povrćem i voćem, primjeren unos dijetalnih vlakana, konzumiranje ribe, fermentiranih proizvoda itd. Preporučuje se unos manje namirnica sa zasićenim masnoćama, soli, šećerom, manje konzumirane kave, alkohola i cigareta. ZAKLJUČAK Prihvaćanje različitih kultura prehrane drugih etničkih, religijskih i geografskih skupina obogaćuje raznovrsnost prehrane i stvara uvjete za unaprjeđenje zdravlja. S druge strane, svi suvremeni vodiči i standardi pravilne prehrane predlažu za smanjenje rizika od kroničnih bolesti pridržavanje pravila zdravog životnog stila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija