Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 789987

Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)


Marček, Tihana; Klarić, Ilija; Amidžić Klarić, Daniela; Velić, Darko; Dugalić, Krunoslav; Sabo, Mirjana; Velić, Natalija
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) // 5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 47-48 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 789987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)
(Salinity effect on ion accumulation in blackberry plants (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna))

Autori
Marček, Tihana ; Klarić, Ilija ; Amidžić Klarić, Daniela ; Velić, Darko ; Dugalić, Krunoslav ; Sabo, Mirjana ; Velić, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / / Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015, 47-48

ISBN
978-953-7871-51-2

Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 11.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
kupina; akumulacija iona; in vitro; solni stres
(blackberry; ion accumulation; in vitro; salt stress)

Sažetak
U radu je istražen učinak solnoga stresa na akumulaciju iona u genotipa kupine (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna). Biljke su bile uzgojene u uvjetima in vitro na podlozi po Driveru i Kuniyukiju (DKW) te izložene djelovanju NaCl pri koncentracijama 15 mM i 35 mM. Nakon 29 dana tretmana, tkivo je uzorkovano i osušeno u sušioniku pri temperaturi od 72°C tijekom 48 sati. Ionskom kromatografijom utvrđena je ukupna koncentracija natrija, kalija, kalcija, magnezija i klora te određen omjer K/Na. U uzorcima kupine izložene djelovanju 15 mM NaCl, akumulacija Na+ bila je tri puta veća u odnosu na kontrolu, dok je u biljaka izloženih djelovanju 35 mM NaCl bila pet puta veća. Nadalje, u odnosu na netretirane biljke, koncentracija Cl- porasla je četiri puta na tretmanu s 15 mM NaCl te šest puta pri tretmanu s 35 mM NaCl. Nadalje, u biljaka izloženih salinitetu sadržaj iona Ca2+ i Mg2+ bio je neznatno veći, dok se koncentracija K+ pri oba tretmana povećala jedanput u odnosu na kontrolu. Povećan unos Na+ i Cl- iona pri oba solna tretmana kao i smanjen omjer K/Na upućuju na zaključak da kupina upotrebljava Na+ kao osmolitik kako bi se prilagodila povećanom salinitetu. Ovo može biti jedan od zaštitnih mehanizama na stres izazvan NaCl. Niska koncentracija iona K+, Ca2+ i Mg2+ u uvjetima saliniteta može biti posljedica ometanog unosa minerala u biljku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinička bolnica "Dubrava"


Citiraj ovu publikaciju:

Marček, Tihana; Klarić, Ilija; Amidžić Klarić, Daniela; Velić, Darko; Dugalić, Krunoslav; Sabo, Mirjana; Velić, Natalija
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) // 5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 47-48 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Marček, T., Klarić, I., Amidžić Klarić, D., Velić, D., Dugalić, K., Sabo, M. & Velić, N. (2015) Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna). U: Kralik, G. (ur.)5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane /.
@article{article, author = {Mar\v{c}ek, Tihana and Klari\'{c}, Ilija and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Veli\'{c}, Darko and Dugali\'{c}, Krunoslav and Sabo, Mirjana and Veli\'{c}, Natalija}, editor = {Kralik, G.}, year = {2015}, pages = {47-48}, keywords = {kupina, akumulacija iona, in vitro, solni stres}, isbn = {978-953-7871-51-2}, title = {Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. \v{c}a\v{c}anska Bestrna)}, keyword = {kupina, akumulacija iona, in vitro, solni stres}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mar\v{c}ek, Tihana and Klari\'{c}, Ilija and Amid\v{z}i\'{c} Klari\'{c}, Daniela and Veli\'{c}, Darko and Dugali\'{c}, Krunoslav and Sabo, Mirjana and Veli\'{c}, Natalija}, editor = {Kralik, G.}, year = {2015}, pages = {47-48}, keywords = {blackberry, ion accumulation, in vitro, salt stress}, isbn = {978-953-7871-51-2}, title = {Salinity effect on ion accumulation in blackberry plants (Rubus fructicosus L. var. \v{c}a\v{c}anska Bestrna)}, keyword = {blackberry, ion accumulation, in vitro, salt stress}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font