Pregled bibliografske jedinice broj: 789987
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna) // 5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 47-48 (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 789987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj saliniteta na akumulaciju iona u kupini (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna)
(Salinity effect on ion accumulation in blackberry plants (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna))
Autori
Marček, Tihana ; Klarić, Ilija ; Amidžić Klarić, Daniela ; Velić, Darko ; Dugalić, Krunoslav ; Sabo, Mirjana ; Velić, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
5. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane /
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015, 47-48
ISBN
978-953-7871-51-2
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 11.12.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kupina; akumulacija iona; in vitro; solni stres
(blackberry; ion accumulation; in vitro; salt stress)
Sažetak
U radu je istražen učinak solnoga stresa na akumulaciju iona u genotipa kupine (Rubus fructicosus L. var. čačanska Bestrna). Biljke su bile uzgojene u uvjetima in vitro na podlozi po Driveru i Kuniyukiju (DKW) te izložene djelovanju NaCl pri koncentracijama 15 mM i 35 mM. Nakon 29 dana tretmana, tkivo je uzorkovano i osušeno u sušioniku pri temperaturi od 72°C tijekom 48 sati. Ionskom kromatografijom utvrđena je ukupna koncentracija natrija, kalija, kalcija, magnezija i klora te određen omjer K/Na. U uzorcima kupine izložene djelovanju 15 mM NaCl, akumulacija Na+ bila je tri puta veća u odnosu na kontrolu, dok je u biljaka izloženih djelovanju 35 mM NaCl bila pet puta veća. Nadalje, u odnosu na netretirane biljke, koncentracija Cl- porasla je četiri puta na tretmanu s 15 mM NaCl te šest puta pri tretmanu s 35 mM NaCl. Nadalje, u biljaka izloženih salinitetu sadržaj iona Ca2+ i Mg2+ bio je neznatno veći, dok se koncentracija K+ pri oba tretmana povećala jedanput u odnosu na kontrolu. Povećan unos Na+ i Cl- iona pri oba solna tretmana kao i smanjen omjer K/Na upućuju na zaključak da kupina upotrebljava Na+ kao osmolitik kako bi se prilagodila povećanom salinitetu. Ovo može biti jedan od zaštitnih mehanizama na stres izazvan NaCl. Niska koncentracija iona K+, Ca2+ i Mg2+ u uvjetima saliniteta može biti posljedica ometanog unosa minerala u biljku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinička bolnica "Dubrava"
Profili:
Daniela Amidžić Klarić
(autor)
Natalija Velić
(autor)
Darko Velić
(autor)
Mirjana Sabo
(autor)
Tihana Marček
(autor)
Ilija Klarić
(autor)
Krunoslav Dugalić
(autor)