Pregled bibliografske jedinice broj: 789926
Uporaba otpada prehrambene industrije u procesima obrade voda
Uporaba otpada prehrambene industrije u procesima obrade voda // Zbornik sažetaka 5. znanstveno-stručnog skupa "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Grafika Osijek, 2015. str. 39-40 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 789926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba otpada prehrambene industrije u procesima obrade voda
(Usage of food industry waste in water treatments)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka 5. znanstveno-stručnog skupa "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
/ Kralik, Gordana - Osijek : Grafika Osijek, 2015, 39-40
ISBN
978-953-7871-51-2
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 11.12.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
„low-cost“ adsorbensi; obrada vode; aktivni ugljen
(“low-cost” adsorbents; water treatments; activated carbon)
Sažetak
Svjetski trendovi u obradi voda metodom adsorpcije usmjeravaju se ka iznalaženju novih ekološki i ekonomski prihvatljivih, takozvanih „low-cost“ adsorpcijskih materijala, čijom se primjenom iz vode nastoje ukloniti različiti kontaminanti poput arsena, fluorida, nitrata, željeza, mangana, organskih spojeva i slično. Značajni dio tih adsorbenata dobiva se fizikalno-kemijskom obradom nusproizvoda prehrambene industrije koje karakterizira visoki udio organskog ugljika, pri čemu nastaju različite vrste aktivnih ugljena. Za učinkovitu primjenu navedenih aktivnih ugljena u tehnologiji obrade voda poželjna su sljedeća svojstva: i)što veći adsorpcijski kapacitet prema određenom kontaminantu ; ii) što manji troškovi proizvodnje ; iii) mogućnost regeneracije adsorpcijskog materijala te iv) ekološki prihvatljivo zbrinjavanje adsorbenta nakon uporabe. U navedenu svrhu najčešće se koriste nusproizvodi prehrambene industrije poput ljuske riže, ljuske jaja, kitina, ljuske oraha, badema, kokosa, lješnjaka i pistacije, koštice marelice te ovčja vuna. Navedeni „low-cost“ adsorpcijski materijali jednako su do danas primijenjeni u obradi vode za piće, tako i u procesima pročišćavanja otpadnih voda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)