Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 789862

Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda


Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani" / Miličević, Radoslav ; Vukoja, Ivan ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 9-9 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 789862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda
(Food industry byproducts as a cheap raw material to develop functional food)

Autori
Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani" / Miličević, Radoslav ; Vukoja, Ivan ; Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 9-9

Skup
7. Štamparovi dani "Zdravi stilovi života"

Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 12.12.2015

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrrije ; jeftina sirovina ; funkcionalni proizvodi
(food industry by-products ; cheap raw material ; functional food)

Sažetak
Brojni zdravstveni problemi suvremenog svijeta, kao što su prekomjerna tjelesna masa, pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, nastanak raka i sl. direktno su povezani s neprimjerenom prehranom. Stoga je cilj prehrambene industrije razviti nove proizvode koje konzumira široka populacija (kruh, tjestenina, snack proizvodi, ...)obogaćene nutritivno vrijednim sastojcima (prehrambenim vlaknima, polifenolima, vitaminima, ...), kao i funkcionalne proizvode za koje je utvrđeno pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Budući da su različiti nusproizvodi prehrambene industrije bogat izvor navedenih nutritivno vrijednih sastojaka, a dostupni su u velikim količinama te uglavnom predstavljaju problem u prehrambenoj industriji, njihova primjena u razvoju novih proizvoda predstavlja izvrstan potencijal. U radu će biti prezentirana mogućnost primjene različitih nusproizvoda prehrambene industrije, poput tropa jabuke, izluženih repinih rezanaca i pivskog tropa, kao i odmašćenih pogača uljarica u razvoju novih proizvoda, tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl. Rezultat toga biti će s jedne strane ukazivanje na mogućnost smanjenja otpada iz prehrambene industrije, a s druge strane utjecalo bi se na stvaranje jasnije slike o mogućnosti upotrebe ovih jeftinih sirovina u razvoju novih funkcionalnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jozinović, Antun; Babić, Jurislav; Ačkar, Đurđica; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani" / Miličević, Radoslav ; Vukoja, Ivan ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 9-9 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jozinović, A., Babić, J., Ačkar, Đ., Miličević, B. & Šubarić, D. (2015) Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda. U: Miličević, R., Vukoja, I. & Jašić, M. (ur.)Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani".
@article{article, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2015}, pages = {9-9}, keywords = {nusproizvodi prehrambene industrrije, jeftina sirovina, funkcionalni proizvodi}, title = {Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda}, keyword = {nusproizvodi prehrambene industrrije, jeftina sirovina, funkcionalni proizvodi}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jozinovi\'{c}, Antun and Babi\'{c}, Jurislav and A\v{c}kar, \DJur\djica and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2015}, pages = {9-9}, keywords = {food industry by-products, cheap raw material, functional food}, title = {Food industry byproducts as a cheap raw material to develop functional food}, keyword = {food industry by-products, cheap raw material, functional food}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Pleternica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font