Pregled bibliografske jedinice broj: 789862
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda // Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani" / Miličević, Radoslav ; Vukoja, Ivan ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 9-9 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 789862 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi prehrambene industrije kao jeftina sirovina za razvoj funkcionalnih proizvoda
(Food industry byproducts as a cheap raw material to develop functional food)
Autori
Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Hrana u zdravlju i bolesti : znanstveno-stručni časopis za nutricionizam i dijetetiku : Specijalno izdanje povodom 7. simpozija "Štamparovi dani"
/ Miličević, Radoslav ; Vukoja, Ivan ; Jašić, Midhat - Tuzla : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 9-9
Skup
7. Štamparovi dani "Zdravi stilovi života"
Mjesto i datum
Pleternica, Hrvatska, 12.12.2015
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi prehrambene industrrije ; jeftina sirovina ; funkcionalni proizvodi
(food industry by-products ; cheap raw material ; functional food)
Sažetak
Brojni zdravstveni problemi suvremenog svijeta, kao što su prekomjerna tjelesna masa, pretilost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, nastanak raka i sl. direktno su povezani s neprimjerenom prehranom. Stoga je cilj prehrambene industrije razviti nove proizvode koje konzumira široka populacija (kruh, tjestenina, snack proizvodi, ...)obogaćene nutritivno vrijednim sastojcima (prehrambenim vlaknima, polifenolima, vitaminima, ...), kao i funkcionalne proizvode za koje je utvrđeno pozitivno djelovanje na ljudsko zdravlje. Budući da su različiti nusproizvodi prehrambene industrije bogat izvor navedenih nutritivno vrijednih sastojaka, a dostupni su u velikim količinama te uglavnom predstavljaju problem u prehrambenoj industriji, njihova primjena u razvoju novih proizvoda predstavlja izvrstan potencijal. U radu će biti prezentirana mogućnost primjene različitih nusproizvoda prehrambene industrije, poput tropa jabuke, izluženih repinih rezanaca i pivskog tropa, kao i odmašćenih pogača uljarica u razvoju novih proizvoda, tipa kruha, tjestenine, snack proizvoda i sl. Rezultat toga biti će s jedne strane ukazivanje na mogućnost smanjenja otpada iz prehrambene industrije, a s druge strane utjecalo bi se na stvaranje jasnije slike o mogućnosti upotrebe ovih jeftinih sirovina u razvoju novih funkcionalnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Borislav Miličević
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)