Pregled bibliografske jedinice broj: 789850
Antioksidacijski sustav u listovima jabuke u ekološkom i integriranom sustavu zaštite
Antioksidacijski sustav u listovima jabuke u ekološkom i integriranom sustavu zaštite // Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015. str. 23-24 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 789850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijski sustav u listovima jabuke u ekološkom i integriranom sustavu zaštite
(Antioxidative system in apple leaves under ecological and integrated plant protection)
Autori
Marija Viljevac Vuletić ; Vesna Tomaš ; Ines Mihaljević ; Zorica Jurković ; Krunoslav Dugalić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2015, 23-24
ISBN
978-953-7871-51-2
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 11.12.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antioksidacijski sustav; ekološki sustav zaštite; integrirani sustav zaštite; list jabuke
(antioxidative system; apple leaf; ecological plant protection; integrated plant protection)
Sažetak
Konvencionalna proizvodnja jabuke dugoročno može imati negativan učinak na okoliš te negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Integrirana zaštita bilja je prvi korak naprijed u održivoj poljoprivredi, a slijedi je ekološka zaštita. Cilj ovoga rada je bio istražiti ponašanje antioksidacijskog sustava u listovima jabuke pod utjecajem pripravaka koji se koriste u ekološkoj i integriranoj zaštiti u odnosu na kontrolni tretman. Istraživanje je provedeno u voćnjaku Tovljač Poljoprivrednog instituta Osijek na tri kultivara jabuke (Priam, Rewewna i Pink Lady) koji se razlikuju po svojoj prikladnosti za ekološki uzgoj. Analizirano je nekoliko antioksidacijskih enzima i ukupni polifenoli u listu jabuke. Aktivnosti katalaze i askorbat peroksidaze nisu bile različite između kontrolnih i ekoloških tretmana u istraživanim kultivarima. Enzim gvajakol peroksidaza (GPOD) pokazala je statistički značajne razlike u tretmanima na način da je kod konvencionalnih kultivara (Priam i Rewena) njena aktivnost bila povećana u ekološkom tretmanu dok je kod Pink Lady bila najveća GPOD aktivnost u kontrolnom u odnosu na ekološki i integrirani zaštitni tretman. Suprotno GPOD aktivnosti, sadržaj ukupnih polifenola lista je bio niži u ekološkom tretmanu kultivara Priam i Rewena, a viši u ekološkom i integriranom tretmanu kultivara Pink Lady. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je ekološka i integrirana zaštita utjecala samo na dio antioksidacijskog sustava na citoplazmatskom nivou dok na stanične organele nije utjecala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Ines Mihaljević
(autor)
Marija Viljevac
(autor)
Vesna Tomaš
(autor)
Krunoslav Dugalić
(autor)