Pregled bibliografske jedinice broj: 789606
Proizvodnja vitamina B12 pomoću Pseudomonas denitrificans uz prihranjivanje betainom
Proizvodnja vitamina B12 pomoću Pseudomonas denitrificans uz prihranjivanje betainom, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 789606 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja vitamina B12 pomoću Pseudomonas denitrificans uz prihranjivanje betainom
(Production of vitamin B12 by Pseudomonas denitrificans with betaine feeding)
Autori
Emina Nušinović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.09
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Gaurina Srček, Višnja
Ključne riječi
vitamin B12; Pseudomonas denitrificans; betain; prihranjivanje
(vitamin B12; Pseudomonas denitrificans; betaine; feeding)
Sažetak
Vitamin B12 je crven higroskopan kristaličan prah, bez okusa i mirisa, topljiv u vodi i alkoholu. Pripada skupini korinoida, a danas se najčešće za vitamin B12 koristi naziv cijanokobalamin. Za razliku od drugih vitamina topljivih u vodi, vitamin B12 se pohranjuje i može se dugo zadržati u našem organizmu. Važan je faktor rasta, ima ulogu u regeneraciji folata, metabolizmu aminokiselina, proteina i masti, važan je i za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a njegov nedostatak može uzrokovati makrocitnu anemiju. Vitamin B12 proizvode mikroorganizmi ( Propionibacterium freudenreichii i Pseudomonas denitrificans), a glavni izvor ovog vitamina su namirnice životinjskog podrijetla. S obzirom da se betain pokazao kao važan spoj za biosintezu vitamina B2, u ovom radu su prikazani rezultati proizvodnje vitamina B12 pomoću Pseudomonas denitrificans uz prihranjivanje betainom. Na osnovu rezultata određivanja učinka tri ispitana raspona koncentracija betaina, razvijen je pristup prihranjivanja betainom u rasponu 5-7 g/L tijekom 50-140 sati fermentacije. To se pokazalo učinkovitim i ekonomičnim za proizvodnju vitamina B12 pomoću Pseudomonas denitrificans u fermentoru volumena 120 m3.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Višnja Gaurina-Srček
(mentor)