Pregled bibliografske jedinice broj: 789504
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 789504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil
tijekom pečenja čajnog peciva
(Influence of sugar granulation on temperature
profile during cookies baking)
Autori
Hrg, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2015
Stranica
39
Mentor
Budžaki, Sandra ; Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)
Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)
Ključne riječi
čajno pecivo ; temperaturni profil ; granulacija šećera ; tekstura ; boja
(cookies ; temperature profile ; sugar granulation ; texture ; colour)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil čajnih peciva dobivenih u laboratorijskim uvjetima. Svaki zamjes razlikovao se prema dodanoj granulaciji šećera i temperaturi pečenja. Temperatura je mjerena pomoću termoparova tipa T. Uzorcima čajnog peciva, osim temperature, analizirana je tekstura pomoću analizatora teksture, te boja mjerena pomoću kolorimetra (Konica Minolta Chroma Metera, CR-400). Nakon pečenja ispitivanih uzoraka, provedena su mjerenja dužine, visine čajnih peciva te promjena udjela vlage tijekom pečenja. Rezultati praćenja temperaturnog profila pokazali su da se smanjenjem granulacije šećera koji se dodaje u zamjes za čajno pecivo prije postiže temperatura pri kojoj dolazi do isparavanja vode. Rezultati analize teksture pokazali su da granulacija šećera ne utječe značajno na parametre čvrstoće i lomljivosti. Najmanje vrijednosti ukupne promjene boje imali su uzorci čajnog peciva s dodatkom šećera granulacije 800 μm, a najveće s dodatkom šećera u prahu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek