Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 789504

Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva


Hrg, Danica
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 789504 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva
(Influence of sugar granulation on temperature profile during cookies baking)

Autori
Hrg, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.07

Godina
2015

Stranica
39

Mentor
Budžaki, Sandra ; Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)

Neposredni voditelj
Koceva Komlenić, Daliborka (komentor)

Ključne riječi
čajno pecivo ; temperaturni profil ; granulacija šećera ; tekstura ; boja
(cookies ; temperature profile ; sugar granulation ; texture ; colour)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je odrediti utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil čajnih peciva dobivenih u laboratorijskim uvjetima. Svaki zamjes razlikovao se prema dodanoj granulaciji šećera i temperaturi pečenja. Temperatura je mjerena pomoću termoparova tipa T. Uzorcima čajnog peciva, osim temperature, analizirana je tekstura pomoću analizatora teksture, te boja mjerena pomoću kolorimetra (Konica Minolta Chroma Metera, CR-400). Nakon pečenja ispitivanih uzoraka, provedena su mjerenja dužine, visine čajnih peciva te promjena udjela vlage tijekom pečenja. Rezultati praćenja temperaturnog profila pokazali su da se smanjenjem granulacije šećera koji se dodaje u zamjes za čajno pecivo prije postiže temperatura pri kojoj dolazi do isparavanja vode. Rezultati analize teksture pokazali su da granulacija šećera ne utječe značajno na parametre čvrstoće i lomljivosti. Najmanje vrijednosti ukupne promjene boje imali su uzorci čajnog peciva s dodatkom šećera granulacije 800 μm, a najveće s dodatkom šećera u prahu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Hrg, Danica
Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hrg, D. (2015) 'Utjecaj granulacije šećera na temperaturni profil tijekom pečenja čajnog peciva', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrg, Danica}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, temperaturni profil, granulacija \v{s}e\'{c}era, tekstura, boja}, title = {Utjecaj granulacije \v{s}e\'{c}era na temperaturni profil tijekom pe\v{c}enja \v{c}ajnog peciva}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, temperaturni profil, granulacija \v{s}e\'{c}era, tekstura, boja}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hrg, Danica}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {cookies, temperature profile, sugar granulation, texture, colour}, title = {Influence of sugar granulation on temperature profile during cookies baking}, keyword = {cookies, temperature profile, sugar granulation, texture, colour}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font