Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 789478

Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja


Martinović, Maja
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 789478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja
(Behaviour in consumption of fresh fish among young population in Croatia - Application of Theory of Planned Behaviour)

Autori
Martinović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
27

Mentor
Cerjak, Marija

Neposredni voditelj
Tomić, Marina

Ključne riječi
svježa riba; teorija planiranog ponašanja; mladi potrošači
(Fresh fish; Theory of planned behavior; Young consumers)

Sažetak
Kako bi utvrdili čimbenike koji utječu na potrošnju svježe ribe među mladom populacijom u Hrvatskoj provedeno je on-line anketno ispitivanje na uzorku od 530 mladih u dobi od 18 do 29 godina. Anketno ispitivanje je obuhvaćalo pitanja vezana uz ponašanje pri konzumaciji svježe ribe, stavove o svježoj ribi, subjektivnu normu, percipiranu bihevioralnu kontrolu, namjeru konzumiranja svježe ribe te sociodemografska obilježja. U radu je korištena teorija planiranog ponašanja (Ajzen, 1991), kao najčešće korištena teorija za predviđanje ponašanja potrošača. Rezultati istraživanja ukazuju da je stav o svježoj ribi najjači prediktor namjere konzumiranja svježe ribe među mladima u RH. Subjektivna norma ima pozitivan utjecaj na namjeru konzumacije svježe ribe kod kuće, dok percipirana bihevioralna kontrola nije značajan prediktor namjere konzumiranja svježe ribe. Namjera je značajan prediktor ponašanja, odnosno konzumacije svježe ribe. Istraživanjem su dobivene vrijedne informacije za stručnjake u marketingu hrane, posebice u marketingu svježe ribe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Cerjak (mentor)

Avatar Url Marina Tomić Maksan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Martinović, Maja
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Martinović, M. (2015) 'Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Maja}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {svje\v{z}a riba, teorija planiranog pona\v{s}anja, mladi potro\v{s}a\v{c}i}, title = {Pona\v{s}anje u konzumaciji svje\v{z}e ribe me\dju mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog pona\v{s}anja}, keyword = {svje\v{z}a riba, teorija planiranog pona\v{s}anja, mladi potro\v{s}a\v{c}i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Martinovi\'{c}, Maja}, year = {2015}, pages = {27}, keywords = {Fresh fish, Theory of planned behavior, Young consumers}, title = {Behaviour in consumption of fresh fish among young population in Croatia - Application of Theory of Planned Behaviour}, keyword = {Fresh fish, Theory of planned behavior, Young consumers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font