Pregled bibliografske jedinice broj: 789478
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 789478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje u konzumaciji svježe ribe među mladima u Hrvatskoj – primjena teorije planiranog ponašanja
(Behaviour in consumption of fresh fish among young population in Croatia - Application of Theory of Planned Behaviour)
Autori
Martinović, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
27
Mentor
Cerjak, Marija
Neposredni voditelj
Tomić, Marina
Ključne riječi
svježa riba; teorija planiranog ponašanja; mladi potrošači
(Fresh fish; Theory of planned behavior; Young consumers)
Sažetak
Kako bi utvrdili čimbenike koji utječu na potrošnju svježe ribe među mladom populacijom u Hrvatskoj provedeno je on-line anketno ispitivanje na uzorku od 530 mladih u dobi od 18 do 29 godina. Anketno ispitivanje je obuhvaćalo pitanja vezana uz ponašanje pri konzumaciji svježe ribe, stavove o svježoj ribi, subjektivnu normu, percipiranu bihevioralnu kontrolu, namjeru konzumiranja svježe ribe te sociodemografska obilježja. U radu je korištena teorija planiranog ponašanja (Ajzen, 1991), kao najčešće korištena teorija za predviđanje ponašanja potrošača. Rezultati istraživanja ukazuju da je stav o svježoj ribi najjači prediktor namjere konzumiranja svježe ribe među mladima u RH. Subjektivna norma ima pozitivan utjecaj na namjeru konzumacije svježe ribe kod kuće, dok percipirana bihevioralna kontrola nije značajan prediktor namjere konzumiranja svježe ribe. Namjera je značajan prediktor ponašanja, odnosno konzumacije svježe ribe. Istraživanjem su dobivene vrijedne informacije za stručnjake u marketingu hrane, posebice u marketingu svježe ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb