Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 788543

Utjecaj stresa prije klanja na boju junećega mesa


Marenčić, Dejan; Ivanković Ante
Utjecaj stresa prije klanja na boju junećega mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 68 (2014), 4; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 788543 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj stresa prije klanja na boju junećega mesa
(Effect of pre-slaughter stress on colour of beef meat)

Autori
Marenčić, Dejan ; Ivanković Ante

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 68 (2014), 4; 107-118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
govedo ; meso ; stres ; kvaliteta ; boja
(cattle ; meat ; stress ; quality ; colour)

Sažetak
Proizvođači govedskog mesa nerijetko se susreću s problemima pojave nepoželjne boje, prvenstveno pojave tamnog, suhog i tvrdog mesa. Potrošači nerado konzumiraju takvo meso, neopravdano misleći da potječe od starijih ili bolesnih životinja. Radi navedenog, veliki naglasak u proizvodnji govedskog mesa se stavlja na kontrolu i održivost boje mesa. Tamno meso jedan je od vodećih problema u prodaji junećega mesa, jer uzrokuje milijunske gubitke mesnoj industriji, zbog čega je predmet brojnih istraživanja. Istraživanja ukazuju kako je stres prije klanja glavni uzročnik pojavnosti tamnog, suhog i tvrdog mesa koji direktno uzrokuje pad razine glikogena u mišićima, što dovodi do redukcije sinteze mliječne kiseline i povećanog konačnog pH (kpH). Povećanjem kpH, povećava se svjetlosna apsorpcija i sposobnost vezanja vode u mesu što u konačnici dovodi do stvaranja nepoželjnog tamnog, suhog i tvrdog mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Ante Ivanković (autor)

Avatar Url Dejan Marenčić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Marenčić, Dejan; Ivanković Ante
Utjecaj stresa prije klanja na boju junećega mesa // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 68 (2014), 4; 107-118 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Marenčić, D. & Ivanković Ante (2014) Utjecaj stresa prije klanja na boju junećega mesa. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 68 (4), 107-118.
@article{article, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2014}, pages = {107-118}, keywords = {govedo, meso, stres, kvaliteta, boja}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {68}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Utjecaj stresa prije klanja na boju june\'{c}ega mesa}, keyword = {govedo, meso, stres, kvaliteta, boja} }
@article{article, author = {Maren\v{c}i\'{c}, Dejan}, year = {2014}, pages = {107-118}, keywords = {cattle, meat, stress, quality, colour}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {68}, number = {4}, issn = {0351-0832}, title = {Effect of pre-slaughter stress on colour of beef meat}, keyword = {cattle, meat, stress, quality, colour} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font