Pregled bibliografske jedinice broj: 788460
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, Split
CROSBI ID: 788460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE
(Quantitative determination of the content of coffeine in the green coffee dietary supplements)
Autori
Šandrk, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.10
Godina
2015
Stranica
38
Mentor
Sutlović, Davorka
Ključne riječi
kofein; zelena kava; GCMS analiza
(coffeine; green cofee; GCMS analysis)
Sažetak
Ciljevi istraživanja: Kvantitativno odrediti sadržaj kafeina u pripravcima zelene kave i dobivene rezultate usporediti s onima deklariranim na proizvodima. Odrediti koncentraciju kafeina u uzorcima mokraće u osoba koje su prethodno popile preporučenu dnevnu dozu zelene kave (2 kapsule) i usporediti je s uzorcima mokraće iste osobe izuzetih prije konzumacije navedenih proizvoda te validirati metodu. Ustroj istraživanja: Eksperimentalna studija. Mjesto istraživanja: Kemijsko-toksikološki laboratorij Kliničkog odjela za sudsku medicinu, Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, Kliničkog bolničkog centra u Splitu. Materijali i metode: Standardna otopina kafeina pripremljena je otapanjem tablete Caffetin® u 100 mL kloroforma. Razrjeđivanjem početne smjese s kloroformom pripremljene su sljedeće vrijednosti koncentracija: γ2=50 mg/L, γ3=25 mg/L, γ4=10 mg/L, γ5=5 mg/L. U konačnici, iz svake dobivene otopine prebačen je 1 mL u staklenu kivetu za GC/MS analizu čime je dobivena umjerna krivulja kafeina. Analizirana su tri uzorka kapsula zelene kave. Uzorci su pripremljeni tako što je odvagano 100 mg praha iz svake kapsule, ekstrahirano pomoću kloroforma i analizirano vezanom tehnikom GC/MS. Dobiveni ekstrakti su analizirani metodom koja omogućava istovremeno snimanje ukupnog ionskog kromatograma (TIC) u području od 40 – 600 m/z i snimanje samo odabranih iona (engl. Single ion monitoring, SIM). Optimiran je temperaturni program. Uzorci mokraće za kromatografsku analizu pripremljeni su ekstrakcijom tekuće-tekuće. Za validaciju metode mjerena je linearnost krivulje kafeina u četiri točke između masenih koncentracija 5 i 50 mg/L. Preciznost je procijenjena uzastopnim mjerenjem uzorka koncentracije 25 mg/L deset puta uzastopno. Rezultati: U uzorku a pronađena je veća koncentracija kafeina od deklarirane, dok su koncentracije u uzorku b i c u skladu sa deklaracijom. U svim uzorcima mokraće, prije i poslije ingestije kapsula, potvrđeno je prisustvo kafeina. Najveći porast u koncentraciji kafeina nakon ingestije kapsula zabilježen je u uzorku mokraće 1. Zaključak: Potrebne su dodatne analize ovakvih proizvoda sa tržišta koje će uključivat veći broj uzoraka i odvagu cijele kapsule da se eliminira utjecaj homogenosti praha.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
KBC Split,
Medicinski fakultet, Split
Profili:
Davorka Sutlović
(mentor)