Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 788460

KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE


Šandrk, Marina
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, Split


CROSBI ID: 788460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE
(Quantitative determination of the content of coffeine in the green coffee dietary supplements)

Autori
Šandrk, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.10

Godina
2015

Stranica
38

Mentor
Sutlović, Davorka

Ključne riječi
kofein; zelena kava; GCMS analiza
(coffeine; green cofee; GCMS analysis)

Sažetak
Ciljevi istraživanja: Kvantitativno odrediti sadržaj kafeina u pripravcima zelene kave i dobivene rezultate usporediti s onima deklariranim na proizvodima. Odrediti koncentraciju kafeina u uzorcima mokraće u osoba koje su prethodno popile preporučenu dnevnu dozu zelene kave (2 kapsule) i usporediti je s uzorcima mokraće iste osobe izuzetih prije konzumacije navedenih proizvoda te validirati metodu. Ustroj istraživanja: Eksperimentalna studija. Mjesto istraživanja: Kemijsko-toksikološki laboratorij Kliničkog odjela za sudsku medicinu, Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju, Kliničkog bolničkog centra u Splitu. Materijali i metode: Standardna otopina kafeina pripremljena je otapanjem tablete Caffetin® u 100 mL kloroforma. Razrjeđivanjem početne smjese s kloroformom pripremljene su sljedeće vrijednosti koncentracija: γ2=50 mg/L, γ3=25 mg/L, γ4=10 mg/L, γ5=5 mg/L. U konačnici, iz svake dobivene otopine prebačen je 1 mL u staklenu kivetu za GC/MS analizu čime je dobivena umjerna krivulja kafeina. Analizirana su tri uzorka kapsula zelene kave. Uzorci su pripremljeni tako što je odvagano 100 mg praha iz svake kapsule, ekstrahirano pomoću kloroforma i analizirano vezanom tehnikom GC/MS. Dobiveni ekstrakti su analizirani metodom koja omogućava istovremeno snimanje ukupnog ionskog kromatograma (TIC) u području od 40 – 600 m/z i snimanje samo odabranih iona (engl. Single ion monitoring, SIM). Optimiran je temperaturni program. Uzorci mokraće za kromatografsku analizu pripremljeni su ekstrakcijom tekuće-tekuće. Za validaciju metode mjerena je linearnost krivulje kafeina u četiri točke između masenih koncentracija 5 i 50 mg/L. Preciznost je procijenjena uzastopnim mjerenjem uzorka koncentracije 25 mg/L deset puta uzastopno. Rezultati: U uzorku a pronađena je veća koncentracija kafeina od deklarirane, dok su koncentracije u uzorku b i c u skladu sa deklaracijom. U svim uzorcima mokraće, prije i poslije ingestije kapsula, potvrđeno je prisustvo kafeina. Najveći porast u koncentraciji kafeina nakon ingestije kapsula zabilježen je u uzorku mokraće 1. Zaključak: Potrebne su dodatne analize ovakvih proizvoda sa tržišta koje će uključivat veći broj uzoraka i odvagu cijele kapsule da se eliminira utjecaj homogenosti praha.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
KBC Split,
Medicinski fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Davorka Sutlović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šandrk, Marina
KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE, 2015., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, Split
Šandrk, M. (2015) 'KVANTITATIVNO ODREĐIVANJE SADRŽAJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet i Medicinski fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Marina}, year = {2015}, pages = {38}, keywords = {kofein, zelena kava, GCMS analiza}, title = {KVANTITATIVNO ODRE\DJIVANJE SADR\v{Z}AJA KOFEINA U PRIPRAVCIMA ZELENE KAVE}, keyword = {kofein, zelena kava, GCMS analiza}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}andrk, Marina}, year = {2015}, pages = {38}, keywords = {coffeine, green cofee, GCMS analysis}, title = {Quantitative determination of the content of coffeine in the green coffee dietary supplements}, keyword = {coffeine, green cofee, GCMS analysis}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font