Pregled bibliografske jedinice broj: 788190
Utjecaj lokacije i prekrivanje na kakvoću gomolja mladog krumpira (Solanum tuberosum)
Utjecaj lokacije i prekrivanje na kakvoću gomolja mladog krumpira (Solanum tuberosum) // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 123-124 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 788190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj lokacije i prekrivanje na kakvoću gomolja mladog krumpira (Solanum tuberosum)
(Effect of location and direct covering on the quality of young potato tubers (Solanum tuberosum))
Autori
Ban, Dean ; Goreta Ban, Smiljana ; Dumičić, Gvozden ; Oplanić, Milan ; Urlić, Branimir ; Žnidarčič, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 123-124
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
agrotekstil; kultivar; minerali; ugljikohidrati; vitamin C
(agro-textile; cultivar; minerals; carbohydrate; vitamin C)
Sažetak
Krumpir je jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj prehrani te se uzgaja u različitim agroekološkim uvjetima. Mediteransko područje Hrvatske je osobito važno za proizvodnju mladog krumpira. Poljski pokus proveden je na dvije lokacije (Pula i Split) tijekom dvije godine te je testiran utjecaj izravnog prekrivanja agrotekstilom na koncentraciju minerala, ugljikohidrata, vitamina C i suhe tvari kod pet kultivara krumpira. Koncentracija minerala u gomolju značajno je ovisila o godini uzgoja, dok su razlike između lokacija zabilježene u sadržaju P, Ca i Fe. Sorte su se značajno razlikovale obzirom na koncentraciju N, P, K, Mg i Fe u gomolju, dok nije bilo razlika u koncentraciji Ca. Prekrivene biljke imale su veći sadržaj K u odnosu na neprekrivene, no nije bilo utjecaja prekrivanja na koncentraciju ostalih minerala. Veća koncentracija saharoze, škroba i suhe tvari zabilježena je Splitu u odnosu na Pulu, dok se koncentracija glukoze, fruktoze i vitamina C nije razlikovala između lokacija. Godina uzgoja utjecala je na sadržaj fruktoze i saharoze. Sorte su se razlikovale obzirom na koncentraciju saharoze, škroba, vitamina C i suhe tvari, no ne glukoze i fruktoze. Prekrivene biljke su imale veću koncentraciju ugljikohidrata i suhe tvari u gomoljima u odnosu na neprekrivene, no koncentracija vitamina C je bila veća u neprekrivenim biljkama. Parametri kakvoće gomolja mladog krumpira ovise o agroekološkim uvjetima uzgoja, no kultivar i tehnologija uzgoja također značajno utječu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Milan Oplanić
(autor)
Gvozden Dumičić
(autor)
Smiljana Goreta Ban
(autor)
Dean Ban
(autor)
Branimir Urlić
(autor)