Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 788189

Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona


Popović, Brigita; Romanjek-Fajdetić, Nataša; Lončarić, Zdenko; Parađiković, Nada; Užila, Zoran; Sladonja, Barbara; Ban, Dean
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 788189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona
(Comparison of growth conditions of truffles and champignon mushrooms)

Autori
Popović, Brigita ; Romanjek-Fajdetić, Nataša ; Lončarić, Zdenko ; Parađiković, Nada ; Užila, Zoran ; Sladonja, Barbara ; Ban, Dean

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 18-19

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
tartufi ; šampinjoni ; uvjeti uzgoja
(truffles ; champignon mushrooms ; growth condition)

Sažetak
Područja oko rijeka Mirne i Raše u Istri pogodna za intenzivnu poljoprivredu no poznata su i kao nalazišta podzemnih gljiva, tartufa. Bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico), najveća je i najcjenjenija vrsta tartufa. Za razliku od tartufa proizvodnja šampinjona (Agaricus bisporus) pripada u proizvodnju gljiva u zaštićenim prostorima i vrlo je zahtjevna grana agronomije. Supstrat za proizvodnju gljiva se sastoji od fermentirane slame, pilećeg gnojiva i gipsa. Omjer navedenih sastojaka, kvaliteta navedenih komponenti te tehnologija proizvodnje su ključni faktori za proizvodnju kvalitetnog supstrata. Cilj ovog rada bio je usporediti različite uvjete uzgoja bijelog tartufa i gljiva šampinjona prvenstveno u sadržaju teških metala u uzgojnom mediju. Istraživanje uzgoja šampinjona provedeno je tijekom četiri vegetacijska ciklusa na uobičajenom supstratu za uzgoj šampinjona. Pokus je postavljen u 4 ponavljanja po dizajnu slučajnog bloknog rasporeda sa 2 faktora. Istovremeno, analizirani su uzorci tla s tri međusobno udaljene lokacije u području rijeka Mirne i Raše u Istri poznate kao nalazišta tartufa. Svi uzorci analiziranu su na sadržaj ukupnih teških metala Zn, Fe (esencijalni), Pb i Cd (toksični) digestijom zaltotopkom. Podaci su statistički obrađeni ANOVOM F-testom, dok su prosječne vrijednosti ispitivanih parametara ispitivane Duncanovim multiplim testom na razini značajnosti p ≤ 0, 01. Utvrđeni sadržaj teških metala u supstratu kao i u tlu kretao se u nizu Fe>Zn>Pb>Cd. Statistički značajna razlika (p ≤ 0, 01) utvrđena je između sadržaja svih istraživanih elemenata. Naime, u supstratu je utvrđen sadržaj Fe 2 084, 55 mg kg-1, a u tlu 28 631, 67 mg kg-1, Zn 137, 39 mg kg-1 (supstrat): 80, 96 mg kg-1 (tlo), Pb 2, 28 mg kg-1 (supstrat): 15, 21 mg kg-1 (tlo), Cd 0, 175 mg kg-1 (supstrat): 0, 46 mg kg-1 (tlo). Utvrđene vrijednosti bile su ispod granica propisanih Pravilnikom o zaštiti od onečišćenja poljoprivrednog zemljišta osim Zn čije su utvrđene vrijednosti bile više od onih propisanih za pjeskovita tla (60 mg kg- 1). Kako bi se dobili odgovarajući parametri za utvrđivanje pogodnosti šampinjona i tartufa kao funkcionalne hrane, u budućim istraživanjima, potrebno je provesti detaljnije analize i usporedbu translokacije teških metala iz uzgojnog medija u tartufe i šampinjone

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Brigita; Romanjek-Fajdetić, Nataša; Lončarić, Zdenko; Parađiković, Nada; Užila, Zoran; Sladonja, Barbara; Ban, Dean
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Popović, B., Romanjek-Fajdetić, N., Lončarić, Z., Parađiković, N., Užila, Z., Sladonja, B. & Ban, D. (2015) Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Brigita and Romanjek-Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Para\djikovi\'{c}, Nada and U\v{z}ila, Zoran and Sladonja, Barbara and Ban, Dean}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {18-19}, keywords = {tartufi, \v{s}ampinjoni, uvjeti uzgoja}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i \v{s}ampinjona}, keyword = {tartufi, \v{s}ampinjoni, uvjeti uzgoja}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Popovi\'{c}, Brigita and Romanjek-Fajdeti\'{c}, Nata\v{s}a and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko and Para\djikovi\'{c}, Nada and U\v{z}ila, Zoran and Sladonja, Barbara and Ban, Dean}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {18-19}, keywords = {truffles, champignon mushrooms, growth condition}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Comparison of growth conditions of truffles and champignon mushrooms}, keyword = {truffles, champignon mushrooms, growth condition}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font