Pregled bibliografske jedinice broj: 788189
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 18-19 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 788189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba uvjeta uzgoja tartufa i šampinjona
(Comparison of growth conditions of truffles and champignon mushrooms)
Autori
Popović, Brigita ; Romanjek-Fajdetić, Nataša ; Lončarić, Zdenko ; Parađiković, Nada ; Užila, Zoran ; Sladonja, Barbara ; Ban, Dean
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 18-19
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
tartufi ; šampinjoni ; uvjeti uzgoja
(truffles ; champignon mushrooms ; growth condition)
Sažetak
Područja oko rijeka Mirne i Raše u Istri pogodna za intenzivnu poljoprivredu no poznata su i kao nalazišta podzemnih gljiva, tartufa. Bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico), najveća je i najcjenjenija vrsta tartufa. Za razliku od tartufa proizvodnja šampinjona (Agaricus bisporus) pripada u proizvodnju gljiva u zaštićenim prostorima i vrlo je zahtjevna grana agronomije. Supstrat za proizvodnju gljiva se sastoji od fermentirane slame, pilećeg gnojiva i gipsa. Omjer navedenih sastojaka, kvaliteta navedenih komponenti te tehnologija proizvodnje su ključni faktori za proizvodnju kvalitetnog supstrata. Cilj ovog rada bio je usporediti različite uvjete uzgoja bijelog tartufa i gljiva šampinjona prvenstveno u sadržaju teških metala u uzgojnom mediju. Istraživanje uzgoja šampinjona provedeno je tijekom četiri vegetacijska ciklusa na uobičajenom supstratu za uzgoj šampinjona. Pokus je postavljen u 4 ponavljanja po dizajnu slučajnog bloknog rasporeda sa 2 faktora. Istovremeno, analizirani su uzorci tla s tri međusobno udaljene lokacije u području rijeka Mirne i Raše u Istri poznate kao nalazišta tartufa. Svi uzorci analiziranu su na sadržaj ukupnih teških metala Zn, Fe (esencijalni), Pb i Cd (toksični) digestijom zaltotopkom. Podaci su statistički obrađeni ANOVOM F-testom, dok su prosječne vrijednosti ispitivanih parametara ispitivane Duncanovim multiplim testom na razini značajnosti p ≤ 0, 01. Utvrđeni sadržaj teških metala u supstratu kao i u tlu kretao se u nizu Fe>Zn>Pb>Cd. Statistički značajna razlika (p ≤ 0, 01) utvrđena je između sadržaja svih istraživanih elemenata. Naime, u supstratu je utvrđen sadržaj Fe 2 084, 55 mg kg-1, a u tlu 28 631, 67 mg kg-1, Zn 137, 39 mg kg-1 (supstrat): 80, 96 mg kg-1 (tlo), Pb 2, 28 mg kg-1 (supstrat): 15, 21 mg kg-1 (tlo), Cd 0, 175 mg kg-1 (supstrat): 0, 46 mg kg-1 (tlo). Utvrđene vrijednosti bile su ispod granica propisanih Pravilnikom o zaštiti od onečišćenja poljoprivrednog zemljišta osim Zn čije su utvrđene vrijednosti bile više od onih propisanih za pjeskovita tla (60 mg kg- 1). Kako bi se dobili odgovarajući parametri za utvrđivanje pogodnosti šampinjona i tartufa kao funkcionalne hrane, u budućim istraživanjima, potrebno je provesti detaljnije analize i usporedbu translokacije teških metala iz uzgojnog medija u tartufe i šampinjone
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Barbara Sladonja
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Dean Ban
(autor)
Nataša Romanjek Fajdetić
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Nada Parađiković
(autor)