Pregled bibliografske jedinice broj: 787953
Korištenje kalkulacija u povrćarskoj proizvodnji
Korištenje kalkulacija u povrćarskoj proizvodnji // 1. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća / Beinrauch, Goran (ur.).
Zagreb: Gospodarski list, 2015. str. 10-10 (plenarno, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 787953 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Korištenje kalkulacija u povrćarskoj proizvodnji
(The use of calculations in vegetable production)
Autori
Očić, Vesna ; Šakić Bobić, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
1. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
/ Beinrauch, Goran - Zagreb : Gospodarski list, 2015, 10-10
Skup
1. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.11.2015. - 20.11.2015
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kalkulacije; povrće
(calculations; vegetables)
Sažetak
U 2014. godini u Republiku Hrvatsku je uvezeno 125.000 tona povrća, korijena i gomolja za jelo, dok ih je u isto vrijeme izvezeno svega 28.000 tona, pa je vanjskotrgovinska bilanca negativna (-108 mil. USD). Najzastupljenije kulture u uzgoju su krumpir, bijeli kupus, rajčica, crveni luk i češnjak, te dinje i lubenice. Da bi proizvođači mogli racionalno odlučivati o vrsti povrća koju će na raspoloživoj površini uzgajati, koristan alat su kalkulacije pojedine proizvodnje, uz izračun dobiti i ekonomičnosti proizvodnje. U radu je analizirana proizvodnja visoke rajčice na otvorenom i u zaštićenom prostoru, kasnog kupusa, luka i graha zrnaša (na otvorenom). Prema izračunatoj dobiti (uključeni samo varijabilni troškovi) najbolje kulture za uzgoj su rajčica u zaštićenom prostoru (193.874 kn) i visoka rajčica na otvorenom (54.883 kn), dok su prema pokazatelju ekonomičnosti (odnos prihoda i troška proizvodnje) najbolje kulture kasni kupus (ekonomičnost 1, 55) i luk (ekonomičnost 1, 51).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija