Pregled bibliografske jedinice broj: 787482
Utjecaj primjene mikrobiološkog pripravka Mikro - Vital na prinos i kvalitetu šećerne repe
Utjecaj primjene mikrobiološkog pripravka Mikro - Vital na prinos i kvalitetu šećerne repe // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 100-105 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 787482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene mikrobiološkog pripravka Mikro -
Vital na prinos i kvalitetu šećerne repe
(Influence of microbial preparation Mikro - Vital
application on sugar beet yield and quality)
Autori
Kristek, Suzana ; Kristek, Andrija ; Rešić, Ivo ; Radan, Zvonko ; Međurečan Maja ; Antinac, Irena ; Jović, Jurica ; Todorčić Vekić, Teodora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 100-105
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
šećerna repa ; Mikro - Vital ; mikroorganizmi ; prinos ; kvaliteta
(sugar beet ; Mikro - Vital ; microorganisms ; yield ; quality)
Sažetak
Istraživanja su provedena tijekom 2012. i 2013. godine na dva tipa tla: humoglej i močvarno glejno djelomično hidromeliorirano tlo. Korišten hibrid u sjetvi bila je Colonia KWS (KWS). U pokusu je korišten mikrobiološki pripravak Mikro – Vital koji u svom sastavu sadrži bakterijske vrste Azotobacter vinelandii, Azospirillum lipoferum, A. brasilense, Bacillus megaterium, B. subtilis, B. cirkulans, B. polymiksa i Pseudomonas fluorescens. Dvofaktorijalni pokus postavljen je po randomiziranom blok rasporedu u 4 ponavljanja i 6 varijanti: A1 – kontrola ; A2 – primjena mikrobiološkog pripravka Mikro – Vital (1 l ha-1) ; B1 – gnojidba dušikom na osnovi analiza tla ; B2 – reducirana gnojidba dušikom za 20% ; B3 – reducirana gnojidba dušikom za 40%. Najbolji rezultati dobiveni su uz primjenu mikrobiološkog pripravka Mikro – Vital, dok je gnojidba dušikom ovisila o kemijskim svojstvima tla, kao i o vremenskim prilikama tijekom vegetacije.// Investigations were carried out in 2012 and 2013 on two soil types Humogley and Swampy gleys partially hydroameliorated soil. Hybrid Colonia KWS (KWS) was used in sowing .In experiment we used microbial preparation Mikro – Vital which in its composition contains Azotobacter vinelandii, Azospirillum lipoferum, A. brasilense, Bacillus megaterium, B. subtilis, B. cirkulans, B. polymyxa and P. fluorescens. The experiment was set up in completely randomized block design, with 6 different variants and 4 repetitions: A1 – control ; A2 – application of microbiological preparation Mikro – Vital (1 lha-1) ; B1 – mineral nitrogen fertilization on the basis of analysis of the soil ; B2 – reduced nitrogen mineral fertilization by 20% ; B3 – reduced nitrogen mineral fertilization by 40%. The best results were obtained with the application of microbiological preparation Mikro - Vital, while nitrogen fertilization depended on the chemical properties of soil and weather conditions during the growing season.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
2007/HR/16IPO/001-040511
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Andrija Kristek
(autor)
Jurica Jović
(autor)
Vjekoslav Međurečan
(autor)
Suzana Kristek
(autor)