Pregled bibliografske jedinice broj: 787366
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji // Trendovi u prehrambenoj industriji
Koprivnica, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 787366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji
(Nanotechnology in Food Technology)
Autori
Piližota, Vlasta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Skup
Trendovi u prehrambenoj industriji
Mjesto i datum
Koprivnica, Hrvatska, 05.09.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
hrana; nanotehnologija; prehrambena tehnologija
(food; nanotechnology; food technology)
Sažetak
Nanotehnologija je usredotočena na karakterizaciju, izgradnju i manipulaciju bioloških i nano-bioloških struktura manjih od 100 nm, puno manjih nego što ljudsko oko može vidjeti. Utvrđeno je da strukture ovako malih dimenzija imaju jedinstvena i nova funkcionalna svojstva i mogućnosti primjene koja mogu poslužiti čovječanstvu. Može se reći da svaki živi organizam na Zemlji egzistira zbog prisustva, koncentracije, lociranosti i međudjelovanja ovih nano-struktura. Od nanotehnologije se može imati različita korist upotrebom strukturalnih tvorevina nano razine, koje imaju određena fizička, kemijska i biološka svojstva, i koja su suštinski različita od njihovih makroskopskih struktura. Upotreba nano-struktura u području znanosti o hrani i u prehrambenoj tehnologiji se bazira na razumijevanju termodinamičkih ‘’samo-slažućih’’ procesa. Istraživanja su već omogućila spoznaje koje pomažu u kreiranju pojedinih molekula (hrane), a u budućnosti će se istraživanja usmjeravati uglavnom na otkrića koja imaju primjenu i potencijalna rješenja za sigurnost i kontrolu kvalitete hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija