Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787366

Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji


Piližota, Vlasta
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji // Trendovi u prehrambenoj industriji
Koprivnica, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 787366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji
(Nanotechnology in Food Technology)

Autori
Piližota, Vlasta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
Trendovi u prehrambenoj industriji

Mjesto i datum
Koprivnica, Hrvatska, 05.09.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
hrana; nanotehnologija; prehrambena tehnologija
(food; nanotechnology; food technology)

Sažetak
Nanotehnologija je usredotočena na karakterizaciju, izgradnju i manipulaciju bioloških i nano-bioloških struktura manjih od 100 nm, puno manjih nego što ljudsko oko može vidjeti. Utvrđeno je da strukture ovako malih dimenzija imaju jedinstvena i nova funkcionalna svojstva i mogućnosti primjene koja mogu poslužiti čovječanstvu. Može se reći da svaki živi organizam na Zemlji egzistira zbog prisustva, koncentracije, lociranosti i međudjelovanja ovih nano-struktura. Od nanotehnologije se može imati različita korist upotrebom strukturalnih tvorevina nano razine, koje imaju određena fizička, kemijska i biološka svojstva, i koja su suštinski različita od njihovih makroskopskih struktura. Upotreba nano-struktura u području znanosti o hrani i u prehrambenoj tehnologiji se bazira na razumijevanju termodinamičkih ‘’samo-slažućih’’ procesa. Istraživanja su već omogućila spoznaje koje pomažu u kreiranju pojedinih molekula (hrane), a u budućnosti će se istraživanja usmjeravati uglavnom na otkrića koja imaju primjenu i potencijalna rješenja za sigurnost i kontrolu kvalitete hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vlasta Piližota (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Piližota, Vlasta
Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji // Trendovi u prehrambenoj industriji
Koprivnica, Hrvatska, 2014. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)
Piližota, V. (2014) Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji. U: Trendovi u prehrambenoj industriji.
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta}, year = {2014}, keywords = {hrana, nanotehnologija, prehrambena tehnologija}, title = {Nanotehnologija u prehrambenoj tehnologiji}, keyword = {hrana, nanotehnologija, prehrambena tehnologija}, publisherplace = {Koprivnica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pili\v{z}ota, Vlasta}, year = {2014}, keywords = {food, nanotechnology, food technology}, title = {Nanotechnology in Food Technology}, keyword = {food, nanotechnology, food technology}, publisherplace = {Koprivnica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font