Pregled bibliografske jedinice broj: 787198
Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina
Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 787198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje sastava ugljikohidratne frakcije sekundarnih biljnih sirovina
(Determination of the composition of carbohydrate fraction in secondary plant raw materials)
Autori
Miletić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
57
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
HPLC; Monomerni sastav; Prehrambena vlakna; Sekundarne biljne sirovine; Ugljikohidrati
(HPLC; Monomer composition; Dietary fiber; Secondary plant by-products; Carbohydrates)
Sažetak
U kontekstu rastućeg trenda iskorištavanja otpadne biljne biomase, u novije vrijeme se, posebice u industriji funkcionalne hrane, ističe potencijal složenih ugljikohidrata iz sekundarnih biljnih sirovina za proizvodnju funkcionalnih ugljikohidratnih frakcija, kao što su oligosaharidi s prebiotičkim svojstvima. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti sastav ugljikohidratne frakcije šest sekundarnih biljnih sirovina - pulpe šećerne repe, ljuske oraha, ljuske kakaovog zrna, ljuske crvenog luka, kore krumpira te mahune graška. Razvojem odgovarajuće analitičke metodologije u sekundarnim biljnim sirovinama određen je udjel sirove ugljikohidratne frakcije te udjel i sastav strukturnih polisaharida na temelju provedene karakterizacije sirove ugljikohidratne frakcije. Analiza makrokomponenata pokazala je dominantan udjel ugljikohidratne frakcije u suhoj tvari svih sirovina. Nestrukturni ugljikohidrati (glukoza, fruktoza, saharoza) određeni su u rasponu udjela suhe tvari od 0, 12% (ljuska kakaovog zrna) do 10, 38% (mahuna graška). Strukturni ugljikohidrati činili su većinu ugljikohidratne frakcije te su određeni kao topljiva i netopljiva vlakna. Korekcijom istih za udjel lignina određen je udjel strukturnih polisaharida, koji je iznosio 41, 89 - 66, 17% s.tv., ovisno o sirovini. HPLC analizom hidrolizata strukturnih ugljikohidrata, uz prethodnu PMP derivatizaciju, definiran je profil monosaharida za svaku sirovinu. Predložena metodologija i dobiveni rezultati ovoga rada omogućit će bolje planiranje daljnjih postupaka s ciljem izdvajanja i ponovnog korištenja ugljikohidratnih frakcija iz različitih sekundarnih biljnih sirovina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)