Pregled bibliografske jedinice broj: 787150
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 787150 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija
(Encapsulation of herbal extracts by ionic gelation of emulsions)
Autori
Blažanin, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2015
Stranica
39
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana
Ključne riječi
Alginat; Emulzije; Ionsko geliranje; Maslačak; Polifenoli; Proteini sirutke
(Alginate; Emulsions; Ionic gelation; Dandelion; Polyphenols; Whey proteins)
Sažetak
S obzirom na tradicionalnu uporabu u narodnoj medicini i bogat bioaktivni sastav, posebice visoki udio polifenola i hidroksicimetnih kiselina, u ovom radu ispitana je mogućnost inkapsulacije bioaktivnih spojeva ekstrakta maslačka primjenom metode ionskog geliranja emulzija kao tehnike inkapsulacije. Kao nosači za inkapsulaciju korišteni su prirodni biopolimerni materijali i njihove kombinacije - alginat, pektin, proteini sirutke i derivati celuloze. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, udjel vode, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje u gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da se ionsko geliranje u emulzijama može primijeniti kao tehnika mikroinkapsulacije budući da su formirane mikročestice veličine ≤ 800 µm. Bolji parametri inkapsulacije (veličina čestica, udjel vode, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) postignuti su primjenom alginata kao nosača u odnosu na pektin. Poboljšanju ispitivanih parametara pridonijelo je i pojačanje alginatnog gela s drugim hidrokoloidima, kao što su proteini sirutke i hidroksi-propil metilceluloza u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalni sustav pokazale su se alginatne čestice s proteinima sirutke budući da su poprimile pravilan, sferičan oblik te omogućile najveću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola – 77, 35% i vrlo dobro zadržavanje hidroksicimetnih kiselina – 89, 14%. Primjena kombinacije alginata s hidroksi-propil metilcelulozom kao nosačem omogućila je najbolji profil otpuštanja ovih spojeva iz formiranih mikročestica u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima (do 130 minuta).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb