Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 787150

Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija


Blažanin, Anamarija
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 787150 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija
(Encapsulation of herbal extracts by ionic gelation of emulsions)

Autori
Blažanin, Anamarija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2015

Stranica
39

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Alginat; Emulzije; Ionsko geliranje; Maslačak; Polifenoli; Proteini sirutke
(Alginate; Emulsions; Ionic gelation; Dandelion; Polyphenols; Whey proteins)

Sažetak
S obzirom na tradicionalnu uporabu u narodnoj medicini i bogat bioaktivni sastav, posebice visoki udio polifenola i hidroksicimetnih kiselina, u ovom radu ispitana je mogućnost inkapsulacije bioaktivnih spojeva ekstrakta maslačka primjenom metode ionskog geliranja emulzija kao tehnike inkapsulacije. Kao nosači za inkapsulaciju korišteni su prirodni biopolimerni materijali i njihove kombinacije - alginat, pektin, proteini sirutke i derivati celuloze. Dobivenim česticama ispitana su morfološka svojstva, veličina čestica, udjel vode, inkapsulacijska učinkovitost te otpuštanje u gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da se ionsko geliranje u emulzijama može primijeniti kao tehnika mikroinkapsulacije budući da su formirane mikročestice veličine ≤ 800 µm. Bolji parametri inkapsulacije (veličina čestica, udjel vode, inkapsulacijska učinkovitost, produljenje otpuštanja) postignuti su primjenom alginata kao nosača u odnosu na pektin. Poboljšanju ispitivanih parametara pridonijelo je i pojačanje alginatnog gela s drugim hidrokoloidima, kao što su proteini sirutke i hidroksi-propil metilceluloza u odnosu na čiste alginatne čestice. Kao optimalni sustav pokazale su se alginatne čestice s proteinima sirutke budući da su poprimile pravilan, sferičan oblik te omogućile najveću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola – 77, 35% i vrlo dobro zadržavanje hidroksicimetnih kiselina – 89, 14%. Primjena kombinacije alginata s hidroksi-propil metilcelulozom kao nosačem omogućila je najbolji profil otpuštanja ovih spojeva iz formiranih mikročestica u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima (do 130 minuta).

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Belščak-Cvitanović (mentor)

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažanin, Anamarija
Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Blažanin, A. (2015) 'Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}anin, Anamarija}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {Alginat, Emulzije, Ionsko geliranje, Masla\v{c}ak, Polifenoli, Proteini sirutke}, title = {Inkapsulacija biljnih ekstrakata ionskim geliranjem emulzija}, keyword = {Alginat, Emulzije, Ionsko geliranje, Masla\v{c}ak, Polifenoli, Proteini sirutke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bla\v{z}anin, Anamarija}, year = {2015}, pages = {39}, keywords = {Alginate, Emulsions, Ionic gelation, Dandelion, Polyphenols, Whey proteins}, title = {Encapsulation of herbal extracts by ionic gelation of emulsions}, keyword = {Alginate, Emulsions, Ionic gelation, Dandelion, Polyphenols, Whey proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font