Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786563

Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje


Roguljić, Gabrijela
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 786563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje
(Isolation, purification and identification of immunoglobulin G from porcine sera)

Autori
Roguljić, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
29.10

Godina
2015

Stranica
46

Mentor
Has-Schon, Elizabeta

Neposredni voditelj
Blažetić, Senka

Ključne riječi
serum svinje; imunoglobulin G (IgG); izolacija; pročišćavanje; identifikacija
(porcine sera; immunoglobulin G; isolation; purification; identification.)

Sažetak
Pročišćeni imunoglobulin G (IgG) iz seruma brojnih životinjskih vrsta ima široku primjenu u medicinskim i biološkim istraživanjima, kliničkoj dijagnostici i industriji. Cilj rada je odrediti optimalnu metodu za određivanje ukupne koncentracije proteina u serumu svinja, te izolirati, pročistiti i identificirati IgG iz seruma svinje. Za određivanje ukupne količine proteina u serumu korištene su tri različite spektrofotometrijske metode: Lowry, Bradford i UV 280 nm metoda. UV 280 nm metoda odabrana je za daljnje etape istraživanja zbog osjetljivosti i jednostavnosti provedbe. Izolacija i pročišćavanje IgG-a iz seruma postignuto je isoljavanjem pomoću amonijevog sulfata u rasponu zasićenja 10%-100% i gel filtracijom. Elektroforetskom i Western blot analizom identificirani su nativni IgG te IgG teški i IgG laki lanac, te je procijenjeno da je najveća koncentracija proteina u frakciji dobivenoj isoljavanjem 30%-tnom otopinom amonijevog sulfata. Zaključeno je da se za izolaciju IgG-a iz seruma treba koristiti raspon zasićenja 30%-50%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Elizabeta Has-Schon (mentor)

Avatar Url Senka Blažetić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Roguljić, Gabrijela
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Roguljić, G. (2015) 'Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogulji\'{c}, Gabrijela}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {serum svinje, imunoglobulin G (IgG), izolacija, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje, identifikacija}, title = {Izolacija, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje}, keyword = {serum svinje, imunoglobulin G (IgG), izolacija, pro\v{c}i\v{s}\'{c}avanje, identifikacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rogulji\'{c}, Gabrijela}, year = {2015}, pages = {46}, keywords = {porcine sera, immunoglobulin G, isolation, purification, identification.}, title = {Isolation, purification and identification of immunoglobulin G from porcine sera}, keyword = {porcine sera, immunoglobulin G, isolation, purification, identification.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font