Pregled bibliografske jedinice broj: 786563
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje, 2015., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 786563 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija, pročišćavanje i identifikacija imunoglobulina G iz seruma svinje
(Isolation, purification and identification of immunoglobulin G from porcine sera)
Autori
Roguljić, Gabrijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
29.10
Godina
2015
Stranica
46
Mentor
Has-Schon, Elizabeta
Neposredni voditelj
Blažetić, Senka
Ključne riječi
serum svinje; imunoglobulin G (IgG); izolacija; pročišćavanje; identifikacija
(porcine sera; immunoglobulin G; isolation; purification; identification.)
Sažetak
Pročišćeni imunoglobulin G (IgG) iz seruma brojnih životinjskih vrsta ima široku primjenu u medicinskim i biološkim istraživanjima, kliničkoj dijagnostici i industriji. Cilj rada je odrediti optimalnu metodu za određivanje ukupne koncentracije proteina u serumu svinja, te izolirati, pročistiti i identificirati IgG iz seruma svinje. Za određivanje ukupne količine proteina u serumu korištene su tri različite spektrofotometrijske metode: Lowry, Bradford i UV 280 nm metoda. UV 280 nm metoda odabrana je za daljnje etape istraživanja zbog osjetljivosti i jednostavnosti provedbe. Izolacija i pročišćavanje IgG-a iz seruma postignuto je isoljavanjem pomoću amonijevog sulfata u rasponu zasićenja 10%-100% i gel filtracijom. Elektroforetskom i Western blot analizom identificirani su nativni IgG te IgG teški i IgG laki lanac, te je procijenjeno da je najveća koncentracija proteina u frakciji dobivenoj isoljavanjem 30%-tnom otopinom amonijevog sulfata. Zaključeno je da se za izolaciju IgG-a iz seruma treba koristiti raspon zasićenja 30%-50%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju