Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786381

Ugljikohidratni sastav brašna rogača s različitih lokaliteta hrvatskog priobalja


Žilić, Darja
Ugljikohidratni sastav brašna rogača s različitih lokaliteta hrvatskog priobalja, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 786381 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugljikohidratni sastav brašna rogača s različitih lokaliteta hrvatskog priobalja
(Carbohydrates composition of carob flour from the Croatian coastline)

Autori
Žilić, Darja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
24.06

Godina
2015

Stranica
51

Mentor
Vujić, Lovorka

Ključne riječi
rogač; brašno rogača; ugljikohidrati; GOD-PAP metoda; metoda po Luff-Schoorl-u
(carob; carob flour; carbohydrates; GOD-PAP method; Luff-Schoorl method)

Sažetak
Rogač, zimzelena biljka iz porodice mahunarki (Fabaceae), čija je pradomovina područje Mediterana, poznata je od davnih vremena i kao hrana i kao lijek. Usprkos tome, u našim je krajevima ta „neugledna mahunarka zlata vrijedna“ neopravdano izgubila svoju važnost i značaj. Obzirom da danas postoje vrlo oskudna istraživanja o sortama rogača s područja hrvatskog priobalja, cilj ovog rada bio je odrediti ugljikohidratni sastav rogača samoniklog na području obale i otoka srednje i južne Dalmacije te na taj način afirmirati rogač kao nezaobilazan dio zdrave prehrane. Udio vode je određen termogravimetrijski, udio prirodnog i ukupnog inverta volumetrijskom metodom po Luff-Schoorlu, a udio glukoze enzimskom GOD-PAP metodom. Udjeli saharoze i fruktoze su određeni računski i to saharoza kao razlika ukupnog i prirodnog inverta, a fruktoza kao razlika prirodnog inverta i glukoze. Rezultati analize pokazuju da u brašnu rogača prevladava saharoza kao dominantni šećer (33, 769–46, 123g/100g originalnog uzorka), a zatim slijede fruktoza (4, 572–10, 819g/100g originalnog uzorka) te glukoza čiji je udio iznimno nizak (1.531–5, 144g/100g originalnog uzorka). Iako je rogač bogat ugljikohidratima, njegovom konzumacijom ne dolazi do naglog porasta razine glukoze u krvi s obzirom da sadrži i visok udio prehrambenih vlakana i tanina koji usporavaju njezinu apsorpciju. Navedeno ga svrstava u namirnice niskog glikemijskog indeksa, što ga čini naročito pogodnim za prehranu dijabetičara i osoba s narušenom tolerancijom na glukozu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Diplomski rad



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Lovorka Vujić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žilić, Darja
Ugljikohidratni sastav brašna rogača s različitih lokaliteta hrvatskog priobalja, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Žilić, D. (2015) 'Ugljikohidratni sastav brašna rogača s različitih lokaliteta hrvatskog priobalja', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ili\'{c}, Darja}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {roga\v{c}, bra\v{s}no roga\v{c}a, ugljikohidrati, GOD-PAP metoda, metoda po Luff-Schoorl-u}, title = {Ugljikohidratni sastav bra\v{s}na roga\v{c}a s razli\v{c}itih lokaliteta hrvatskog priobalja}, keyword = {roga\v{c}, bra\v{s}no roga\v{c}a, ugljikohidrati, GOD-PAP metoda, metoda po Luff-Schoorl-u}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}ili\'{c}, Darja}, year = {2015}, pages = {51}, keywords = {carob, carob flour, carbohydrates, GOD-PAP method, Luff-Schoorl method}, title = {Carbohydrates composition of carob flour from the Croatian coastline}, keyword = {carob, carob flour, carbohydrates, GOD-PAP method, Luff-Schoorl method}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font