Pregled bibliografske jedinice broj: 786266
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice, 2015., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 786266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice
(Effect of selection at low and high nitrogen fertilization levels on yield and bread-making quality of winter wheat)
Autori
Lovrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.11
Godina
2015
Stranica
125
Mentor
Šarčević, Hrvoje
Ključne riječi
ozima pšenica; gnojidba dušikom; pekarska kakvoća; heritabilnost; selekcija
(winter wheat; nitrogen; bread-making quality; heritability; selection)
Sažetak
Ciljevi ovoga istraživanja su bili u cijepajućim potomstvima dvaju biparentalnih križanja pšenice Golubica × Emesse (G×E) i Verbunkos × Soissons (VxS) procijeniti ostvarenu heritabilnost za prinos zrna i pokazatelje pekarske kakvoće, procijeniti fenotipske korelacije između proučavanih svojstava i usporediti očekivani i ostvareni odgovor na selekciju kod niske i visoke razine gnojidbe dušikom (N). Pokusi su obuhvaćali razvoj potomstva (F4 do F7), selekcijski pokus (u F6 generaciji) i evaluacijski pokus (u F7 generaciji). U selekcijskom i evaluacijskom pokusu potomstva su uzgajana kod optimalne (180 kgN/ha, N180) i reducirane N gnojidbe (80 kgN/ha, N80). Realizirana heritabilnost izražena kao regresija roditelj-potomstvo između sukcesivnih generacija (F4/F5 i F5/F6) bila je nesignifikantna za prinos zrna (GY). Heritabilnost za svojstva kakvoće kretala se od 0.21 do 0.79. i bila je znatno veća za sadržaj vlažnog glutena (WGC), gluten indeks (GI) i Pelshenke vrijednost (PV) u odnosu na sadržaj proteina u zrnu (GPC) i padajući broj. U cijepajućim generacijama (F4 do F6) utvrđena je jaka pozitivna korelacija GPC sa sadržajem vlažnog glutena (WGC) i Zeleny sedimentacijskom vrijednosti (ZSV) u rasponu od 0.54 do 0.83 kao i jaka negativna korelacija GI sa GPC u iznosu od -0.29 do -0.62. U selekcijskom pokusu očekivani odgovor na selekciju za GY bio je veći kod N180 za križanja G×E, dok je kod križanja V×S veća vrijednost utvrđena kod N80. Obrnuto, za križanja G×E očekivani odgovor na selekciju za GPC je bio veći kod N80, dok je kod križanja V×S veća vrijednost utvrđena kod N180. Međutim, očekivani odgovor na selekciju za prinos dušika u zrnu (GNY) kod oba križanja je bio veći kod N180. Ostvareni odgovor na selekciju u evaluacijskom pokusu kod križanja V×S bio je veći kod selekcije provedene kod N180 nego kod N80 (12% za GY, 4% za GPC, 8% za GNY i 10% za WGC). Kod križanja G×E nisu utvrđene signifikantne razlike između dvije selekcijske razine niti za jedno svojstvo. Rezultati upućuju da je selekcija na povećani prinos i pekarsku kakvoću kod N180 jednako učinkovita ili učinkovitija od selekcije kod N80.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb