Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 786266

Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice


Lovrić, Ana
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice, 2015., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 786266 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice
(Effect of selection at low and high nitrogen fertilization levels on yield and bread-making quality of winter wheat)

Autori
Lovrić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.11

Godina
2015

Stranica
125

Mentor
Šarčević, Hrvoje

Ključne riječi
ozima pšenica; gnojidba dušikom; pekarska kakvoća; heritabilnost; selekcija
(winter wheat; nitrogen; bread-making quality; heritability; selection)

Sažetak
Ciljevi ovoga istraživanja su bili u cijepajućim potomstvima dvaju biparentalnih križanja pšenice Golubica × Emesse (G×E) i Verbunkos × Soissons (VxS) procijeniti ostvarenu heritabilnost za prinos zrna i pokazatelje pekarske kakvoće, procijeniti fenotipske korelacije između proučavanih svojstava i usporediti očekivani i ostvareni odgovor na selekciju kod niske i visoke razine gnojidbe dušikom (N). Pokusi su obuhvaćali razvoj potomstva (F4 do F7), selekcijski pokus (u F6 generaciji) i evaluacijski pokus (u F7 generaciji). U selekcijskom i evaluacijskom pokusu potomstva su uzgajana kod optimalne (180 kgN/ha, N180) i reducirane N gnojidbe (80 kgN/ha, N80). Realizirana heritabilnost izražena kao regresija roditelj-potomstvo između sukcesivnih generacija (F4/F5 i F5/F6) bila je nesignifikantna za prinos zrna (GY). Heritabilnost za svojstva kakvoće kretala se od 0.21 do 0.79. i bila je znatno veća za sadržaj vlažnog glutena (WGC), gluten indeks (GI) i Pelshenke vrijednost (PV) u odnosu na sadržaj proteina u zrnu (GPC) i padajući broj. U cijepajućim generacijama (F4 do F6) utvrđena je jaka pozitivna korelacija GPC sa sadržajem vlažnog glutena (WGC) i Zeleny sedimentacijskom vrijednosti (ZSV) u rasponu od 0.54 do 0.83 kao i jaka negativna korelacija GI sa GPC u iznosu od -0.29 do -0.62. U selekcijskom pokusu očekivani odgovor na selekciju za GY bio je veći kod N180 za križanja G×E, dok je kod križanja V×S veća vrijednost utvrđena kod N80. Obrnuto, za križanja G×E očekivani odgovor na selekciju za GPC je bio veći kod N80, dok je kod križanja V×S veća vrijednost utvrđena kod N180. Međutim, očekivani odgovor na selekciju za prinos dušika u zrnu (GNY) kod oba križanja je bio veći kod N180. Ostvareni odgovor na selekciju u evaluacijskom pokusu kod križanja V×S bio je veći kod selekcije provedene kod N180 nego kod N80 (12% za GY, 4% za GPC, 8% za GNY i 10% za WGC). Kod križanja G×E nisu utvrđene signifikantne razlike između dvije selekcijske razine niti za jedno svojstvo. Rezultati upućuju da je selekcija na povećani prinos i pekarsku kakvoću kod N180 jednako učinkovita ili učinkovitija od selekcije kod N80.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Šarčević (mentor)

Avatar Url Ana Lovrić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovrić, Ana
Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice, 2015., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
Lovrić, A. (2015) 'Učinak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe dušikom na prinos i pekarsku kakvoću ozime pšenice', doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {125}, keywords = {ozima p\v{s}enica, gnojidba du\v{s}ikom, pekarska kakvo\'{c}a, heritabilnost, selekcija}, title = {U\v{c}inak selekcije kod visoke i niske razine gnojidbe du\v{s}ikom na prinos i pekarsku kakvo\'{c}u ozime p\v{s}enice}, keyword = {ozima p\v{s}enica, gnojidba du\v{s}ikom, pekarska kakvo\'{c}a, heritabilnost, selekcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovri\'{c}, Ana}, year = {2015}, pages = {125}, keywords = {winter wheat, nitrogen, bread-making quality, heritability, selection}, title = {Effect of selection at low and high nitrogen fertilization levels on yield and bread-making quality of winter wheat}, keyword = {winter wheat, nitrogen, bread-making quality, heritability, selection}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font