Pregled bibliografske jedinice broj: 786212
Patvorenje pčelinjeg voska - problematika i otkrivanje metodom infracrvene spektroskopije
Patvorenje pčelinjeg voska - problematika i otkrivanje metodom infracrvene spektroskopije // Hrvatska pčela, 134 (2015), 9; 270-274 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 786212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje pčelinjeg voska - problematika i otkrivanje metodom infracrvene spektroskopije
(Beeswax adulteration - problems and detection using infrared spectroscopy)
Autori
Svečnjak, Lidija
Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 134
(2015), 9;
270-274
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pčelinji vosak; patvorenje; infracrvena spektroskopija
(beeswax; adulteration; infrared spectroscopy)
Sažetak
Patvorenje pčelinjeg voska, odnosno satnih osnova, može uzrokovati ozbiljne ekonomske gubitke u pčelarstvu, u vidu smanjene proizvodnje i upitne kvalitete meda, otežanog vrcanja te ugrožene dobrobiti pčelinje zajednice zbog narušenih uvjeta za kemijsku komunikaciju unutar pčelinje zajednice i normalan fiziološki razvoj legla. Zbog potražnje, nedostatnih količina na tržištu, relativno visoke cijene i nedostatka rutinske kontrole, pčelinji je vosak često meta patvorenja. Zato danas na tržištu postoji već preko 15 supstanci kojma se patvori vosak. Te supstance mogu biti različitog podrijetla (biljnog, životinjskog i mineralnog, sintetski voskovi), no na tržištu su najzastupljeniji derivati petroleja (različiti tipovi parafina). S obzirom na globalni problem patvorenja pčelinjeg voska, jedan od glavnih ciljeva Međunarodne komisije za med jest razviti adekvatnu metodu za rutinsku kontrolu kakvoće pčelinjeg voska. Ti su ciljevi ujedno bili i naše smjernice tijekom istraživanja koje je rezultiralo uspješnim razvojem analitičke procedure za otkrivanje patvorenja. Tijekom 2014. godine provedeno je istraživanje s ciljem otkrivanja prisutnosti i utvrđivanja udjela najučestalijih patvorina pčelinjeg voska na našem tržištu. Pritom je primijenjena suvremena analitička metoda infracrvene (engl. infrared, IR) spektroskopije, a temeljem suradnje Agronomskog fakulteta (Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju) i Instituta Ruđer Bošković (Laboratorij za molekulsku spektroskopiju), razrađena je analitička procedura za pouzdano otkrivanje patvorenja pčelinjeg voska kojom su ujedno ispitani uzorci satnih osnova s RH tržišta. U tu je svrhu s domaćeg tržišta prikupljeno ukupno 94 uzoraka. Istraživanje kemijskog sastava uzoraka satnih osnova prikupljenih s RH tržišta tijekom 2014. i 2015. godine polučilo je poražavajuće rezultate. Analizom uzoraka prikupljenih tijekom 2014.godine (n=53) utvrđeno je kako je većina analiziranih uzoraka satnih osnova bila patvorena većom ili manjom količinom parafina, koja se kretala od 1 do 93%. Utvrđeno je kako je većina analiziranih uzorka (83%) patvorena parafinom, dok je samo 17% uzoraka identificirano kao autentičan pčelinji vosak (9 od 53 uzoraka). Rezultati su pokazali kako je većina analiziranih uzoraka (45%) patvorena sa 5-20% parafina, dok je u 30% uzoraka utvrđena viša razina patvorenja (više od 46% parafina). Rezultati analize satnih osnova prikupljenih s tržišta tijekom 2015.godine (n=41) pokazali su sličan ishod - većina ispitivanih uzoraka bila je patvorena parafinom. Analizom je utvrđeno kako je većina analiziranih uzoraka satnih osnova (78, 05%) patvorena parafinom dok je 21, 95% uzoraka determinirano kao čisti pčelinji vosak. Zabrinjavajuća situacija na tržištu satnih osnova indicirana rezultatima ovog istraživanja ukazuje na hitnu potrebu za rutinskom kontrolom autentičnosti pčelinjeg voska. Vjerujemo da je ovakav ishod posljedica problema većih razmjera – generalnog nedostatka pčelinjeg voska i "kronične" akumulacije i cirkulacije parafina u procesu proizvodnje satnih osnova. Nedostatak rutinskih analitičkih alata, propisa i/ili zakonske regulative koji kontroliraju podrijetlo pčelinjeg voska, svakako je doprinijelo tom problemu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)