Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785943

Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pečenja


Međugorac, Sanja
Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pečenja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 785943 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pečenja
(The influence of sugar beet pulp to the texture and colour change of bread during baking)

Autori
Međugorac, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
43

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
kruh ; repini rezanci ; tekstura ; boja ; specifični volumen
(bread ; sugar beet pulp ; texture ; colour ; specific volume)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je odrediti utjecaj dodatka repinih rezanaca na teksturu i boju kruha. Svaki zamjes razlikovao se prema dodanoj količini repinih rezanaca. Kruh je analiziran pomoću analizatora teksture, a boja je mjerena pomoću Minolta Chroma Metera-a. Nakon pečenja ispitivanih uzoraka provedena su mjerenja udjela i aktiviteta vode, te određivanje gubitka mase pečenjem i volumen. Rezultati su pokazali da gubitak mase pečenjem ne pokazuje statistički značajnu korelaciju niti sa jednim od ostalih ispitivanih parametara. Povećanjem udjela repinih rezanaca u kruhu povećava se čvrstoća, otpor žvakanju, udio i aktivitet vode, dok se smanjuje kohezivnost i elastičnost te specifični volumen. Povećanjem udjela repinih rezanaca tamni sredina i korica kruha tj. smanjuje se vrijednost svjetline (L*) tijekom pečenja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Međugorac, Sanja
Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pečenja, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Međugorac, S. (2015) 'Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pečenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\djugorac, Sanja}, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {kruh, repini rezanci, tekstura, boja, specifi\v{c}ni volumen}, title = {Utjecaj dodatka repinih rezanaca na svojstva teksture i promjenu boje kruha tijekom pe\v{c}enja}, keyword = {kruh, repini rezanci, tekstura, boja, specifi\v{c}ni volumen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Me\djugorac, Sanja}, year = {2015}, pages = {43}, keywords = {bread, sugar beet pulp, texture, colour, specific volume}, title = {The influence of sugar beet pulp to the texture and colour change of bread during baking}, keyword = {bread, sugar beet pulp, texture, colour, specific volume}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font