Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785939

Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije


Solje, Lucija
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 785939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije
(Application of digital image analysis for observation of cookies colour prepared with different sugar granulation)

Autori
Solje, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2015

Stranica
42

Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka

Ključne riječi
čajno pecivo ; granulacija šećera ; boja ; računalna analiza slike ; kinetički modeli
(cookies ; sugar granulation ; colour ; digital image analysis ; kinetics models)

Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj različite granulacije šećera na promjenu boje čajnog peciva tijekom 10 minuta pečenja. Uzorci su pečeni na 180 °C, 205 °C i 230 °C. Za mjerenje boje čajnog peciva korištena je računalna analiza slike. Uzorci su proizvedeni u laboratorijskim uvjetima kojima je dodan šećer različite granulacije (veličina kristala 800 μm, 1000 μm i šećer u prahu). Svaki uzorak je skeniran, slike obrađene računalnom analizom slike pomoću programa ImageJ. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje čajnog peciva prikazani su grafički, rezultati svjetline tablično te su korišteni za određivanje kinetičkih parametara (konstanta brzine promjene boje) kod modela reakcija nultog, prvog i drugog reda. Iz rezultata je vidljivo da tijekom pečenja dolazi do tamnjenja čajnog peciva (uslijed Maillardovih reakcija i karamelizacije). Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 μm pri svim temperaturama pečenja. Nakon provedenog modeliranja, promjena boje čajnog peciva s dodatkom šećera u prahu te šećera granulacije 800 μm najbolje je opisana matematičkim modelom nultog reda pri svim temperaturama pečenja. Promjena boje uzoraka čajnog peciva s dodatkom šećera granulacije 1000 μm pri 180 °C najbolje je opisana nelinearnim oblikom matematičkim modela drugog reda, te nultog reda pri temperaturama pečenja 205 i 230 °C.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Solje, Lucija
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Solje, L. (2015) 'Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Solje, Lucija}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, granulacija \v{s}e\'{c}era, boja, ra\v{c}unalna analiza slike, kineti\v{c}ki modeli}, title = {Primjena ra\v{c}unalne analize slike u pra\'{c}enju boje \v{c}ajnog peciva s dodatkom \v{s}e\'{c}era razli\v{c}ite granulacije}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, granulacija \v{s}e\'{c}era, boja, ra\v{c}unalna analiza slike, kineti\v{c}ki modeli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Solje, Lucija}, year = {2015}, pages = {42}, keywords = {cookies, sugar granulation, colour, digital image analysis, kinetics models}, title = {Application of digital image analysis for observation of cookies colour prepared with different sugar granulation}, keyword = {cookies, sugar granulation, colour, digital image analysis, kinetics models}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font