Pregled bibliografske jedinice broj: 785939
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije
Primjena računalne analize slike u praćenju boje čajnog peciva s dodatkom šećera različite granulacije, 2015., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 785939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena računalne analize slike u praćenju boje
čajnog peciva s dodatkom šećera različite
granulacije
(Application of digital image analysis for
observation of cookies colour prepared with
different sugar granulation)
Autori
Solje, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2015
Stranica
42
Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina ; Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
čajno pecivo ; granulacija šećera ; boja ; računalna analiza slike ; kinetički modeli
(cookies ; sugar granulation ; colour ; digital image analysis ; kinetics models)
Sažetak
Zadatak ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj različite granulacije šećera na promjenu boje čajnog peciva tijekom 10 minuta pečenja. Uzorci su pečeni na 180 °C, 205 °C i 230 °C. Za mjerenje boje čajnog peciva korištena je računalna analiza slike. Uzorci su proizvedeni u laboratorijskim uvjetima kojima je dodan šećer različite granulacije (veličina kristala 800 μm, 1000 μm i šećer u prahu). Svaki uzorak je skeniran, slike obrađene računalnom analizom slike pomoću programa ImageJ. Dobiveni rezultati ukupne promjene boje čajnog peciva prikazani su grafički, rezultati svjetline tablično te su korišteni za određivanje kinetičkih parametara (konstanta brzine promjene boje) kod modela reakcija nultog, prvog i drugog reda. Iz rezultata je vidljivo da tijekom pečenja dolazi do tamnjenja čajnog peciva (uslijed Maillardovih reakcija i karamelizacije). Prosječne vrijednosti ukupne promjene boje svih uzoraka čajnog peciva najmanje su kod granulacije šećera od 1000 μm pri svim temperaturama pečenja. Nakon provedenog modeliranja, promjena boje čajnog peciva s dodatkom šećera u prahu te šećera granulacije 800 μm najbolje je opisana matematičkim modelom nultog reda pri svim temperaturama pečenja. Promjena boje uzoraka čajnog peciva s dodatkom šećera granulacije 1000 μm pri 180 °C najbolje je opisana nelinearnim oblikom matematičkim modela drugog reda, te nultog reda pri temperaturama pečenja 205 i 230 °C.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek