Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 785793

Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice


Weg, Nikolina; Marić, Sonja; Petrović, Sonja; Guberac, Vlado; Guberac, Sunčica; Kiš, Darko; Rukavina, Ivana
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice // Zbornik sažetaka / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Oknobit j.d.o.o., 2014. str. 45-46 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 785793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice
(Amylose and amylopectine ratio in Croatian wheat germplasm)

Autori
Weg, Nikolina ; Marić, Sonja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Vlado ; Guberac, Sunčica ; Kiš, Darko ; Rukavina, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Haramija, Josip - Zagreb : Oknobit j.d.o.o., 2014, 45-46

ISBN
978-953-6485-32-1

Skup
7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemenara - Plant breeding, seed and nursery production & Regional workshop of central and south east european seed producers

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pšenica ; škrob ; amiloza ; amilopektin
(wheat ; starch ; amylose ; amyopectine)

Sažetak
Postoje vrlo velike razlike u sastavu zrna i proizvodnoj kvaliteti između kultivara pšenice. Oplemenjivači moraju zadovoljiti i naći pravu kombinaciju i vrijednost kultivara koja je često određena prinosom zrna i svojstvima koja su povezana s kvalitetom brašna i kruha. Bjelančevine i ugljikohidrati su glavne komponente zrna i brašna pšenice. Dok sadržaj bjelančevina varira od 7 do 15%, od kojih visokomolekularne podjedinice glutenina imaju najveću ulogu u određivanju kvalitete pšenice, škrob pak čini od 68 do 76% zrna, pri čemu amilopektin pridonosi apsorpciji vode i bubrenju zrnaca škroba dok amiloza i masti uporavaju te procese. U analizu količine amiloze i amilopektina bilo je uključeno 30 kultivara ozime pšenice. Utvrđene su statistički visoko značajne (p<0, 01) razlike u količini amiloze i amilopektina te njihovog omjera za sve ispitivane kultivare. Izdvojili su se kultivari sa visokim sadržajem amilopektina (Ana i Mia), te Hana visokim sadržajem amiloze.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Rukavina (autor)

Avatar Url Sonja Vila (autor)

Avatar Url Sunčica Kujundzić (autor)

Avatar Url Sonja Petrović (autor)

Avatar Url Vlado Guberac (autor)

Avatar Url Darko Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Weg, Nikolina; Marić, Sonja; Petrović, Sonja; Guberac, Vlado; Guberac, Sunčica; Kiš, Darko; Rukavina, Ivana
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice // Zbornik sažetaka / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Oknobit j.d.o.o., 2014. str. 45-46 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Weg, N., Marić, S., Petrović, S., Guberac, V., Guberac, S., Kiš, D. & Rukavina, I. (2014) Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice. U: Haramija, J. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Weg, Nikolina and Mari\'{c}, Sonja and Petrovi\'{c}, Sonja and Guberac, Vlado and Guberac, Sun\v{c}ica and Ki\v{s}, Darko and Rukavina, Ivana}, editor = {Haramija, J.}, year = {2014}, pages = {45-46}, keywords = {p\v{s}enica, \v{s}krob, amiloza, amilopektin}, isbn = {978-953-6485-32-1}, title = {Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, \v{s}krob, amiloza, amilopektin}, publisher = {Oknobit j.d.o.o.}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }
@article{article, author = {Weg, Nikolina and Mari\'{c}, Sonja and Petrovi\'{c}, Sonja and Guberac, Vlado and Guberac, Sun\v{c}ica and Ki\v{s}, Darko and Rukavina, Ivana}, editor = {Haramija, J.}, year = {2014}, pages = {45-46}, keywords = {wheat, starch, amylose, amyopectine}, isbn = {978-953-6485-32-1}, title = {Amylose and amylopectine ratio in Croatian wheat germplasm}, keyword = {wheat, starch, amylose, amyopectine}, publisher = {Oknobit j.d.o.o.}, publisherplace = {Sveti Martin na Muri, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font