Pregled bibliografske jedinice broj: 785793
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice // Zbornik sažetaka / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Oknobit j.d.o.o., 2014. str. 45-46 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 785793 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Omjer amiloze i amilopektina u hrvatskoj germplazmi pšenice
(Amylose and amylopectine ratio in Croatian wheat germplasm)
Autori
Weg, Nikolina ; Marić, Sonja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Vlado ; Guberac, Sunčica ; Kiš, Darko ; Rukavina, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Haramija, Josip - Zagreb : Oknobit j.d.o.o., 2014, 45-46
ISBN
978-953-6485-32-1
Skup
7. međunarodni kongres oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i 2. regionalni dani sjemenara - Plant breeding, seed and nursery production & Regional workshop of central and south east european seed producers
Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 05.11.2014. - 07.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pšenica ; škrob ; amiloza ; amilopektin
(wheat ; starch ; amylose ; amyopectine)
Sažetak
Postoje vrlo velike razlike u sastavu zrna i proizvodnoj kvaliteti između kultivara pšenice. Oplemenjivači moraju zadovoljiti i naći pravu kombinaciju i vrijednost kultivara koja je često određena prinosom zrna i svojstvima koja su povezana s kvalitetom brašna i kruha. Bjelančevine i ugljikohidrati su glavne komponente zrna i brašna pšenice. Dok sadržaj bjelančevina varira od 7 do 15%, od kojih visokomolekularne podjedinice glutenina imaju najveću ulogu u određivanju kvalitete pšenice, škrob pak čini od 68 do 76% zrna, pri čemu amilopektin pridonosi apsorpciji vode i bubrenju zrnaca škroba dok amiloza i masti uporavaju te procese. U analizu količine amiloze i amilopektina bilo je uključeno 30 kultivara ozime pšenice. Utvrđene su statistički visoko značajne (p<0, 01) razlike u količini amiloze i amilopektina te njihovog omjera za sve ispitivane kultivare. Izdvojili su se kultivari sa visokim sadržajem amilopektina (Ana i Mia), te Hana visokim sadržajem amiloze.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Rukavina
(autor)
Sonja Vila
(autor)
Sunčica Kujundzić
(autor)
Sonja Petrović
(autor)
Vlado Guberac
(autor)
Darko Kiš
(autor)