Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 7847

Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama


Domaćinović, Matija
Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama, 1996., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Osijek


CROSBI ID: 7847 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama
(Production characteristics of pigs feed by polyenzyme preparation and thermically processed cereals)

Autori
Domaćinović, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Poljoprivredni fakultet, Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.10

Godina
1996

Stranica
137

Mentor
Steiner, Zdenko

Ključne riječi
svinje ; enzimi ; mikronizacija
(pigs ; enzyme ; micronization)

Sažetak
Praktični dio istraživanja obuhvatio je vrijeme uzgoja i tova svinja, a činile su ga četiri skupine. Prva pokusna je u standardnoj smjesi imala 0, 1% polienzimskog preparata, druga je uz isti enzimski preparat imala i termički obrađene žitarice (kukuruz i ječam), a treća pokusna je u smjesi imala samo termički obrađene žitarice, dok je četvrta bila kontrolna. Mikrobiološkom analizom na mikroniziranim žitaricama utvrđeno je značajno smanjenje ukupnog broja mezofilnih bakterija i plijesni, a reducirano je i prisustvo patogenih, te uvjetno patogenih mikroorganizama u odnosu na sirova krmiva. Rezultati kretanja tjelesne mase pokazali su bolje vrijednosti u pokusnim skupinama, a statistički značajne razlike (P<0, 05) su utvrđene u razdoblju uzgoja između druge i prve pokusne, te između druge pokusne i kontrolne skupine. Glede dnevnih prirasta bolji rezultati su također zabilježeni u pokusnim skupinama i u uzgoju kao i tovu. Statistički značajne razlike (P<0, 05)su utvrđene između druge i prve pokusne skupine, a statistički vrlo značajne (P<0, 01) razlike između druge pokusne i kontrolne skupine. Konverzija hrane je bila bolja u pokusnim skupinama i to: u razdoblju uzgoja druga i treća pokusna skupina su imale za 10 odnosno za 7, 5%, a u razdoblju tova za 4, 8, odnosno 3, 6% manju konverziju od kontrolne skupine. Dnevna potrošnja hrane bila je ujednačena u svim skupinama. U odnosu na dobivene rezultate proizvodnih svojstava ispitivani tretmani su imali manji utjecaj na utvrđena klaonička svojstva polovica, a bez signifikantno utvrđenih razlika pokusnih u odnosu na kontrolnu skupinu za udio mišićnog tkiva i svojstava kvalitete mišićnog i masnog tkiva. Uzimajući u obzir dodatna ulaganja kao i postignute rezultate u pokusnim skupinama u odnosu na kontrolnu, u razdoblju uzgoja se potvrdila i ekonomska opravdanost upotrebe ispitivanih tretmana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
079207

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (autor)

Avatar Url Zdenko Steiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Domaćinović, Matija
Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama, 1996., doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Osijek
Domaćinović, M. (1996) 'Proizvodna obilježja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termički obrađenim žitaricama', doktorska disertacija, Poljoprivredni fakultet, Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija}, year = {1996}, pages = {137}, keywords = {svinje, enzimi, mikronizacija}, title = {Proizvodna obilje\v{z}ja svinja hranjenih smjesama s polienzimskim preparatom i termi\v{c}ki obra\djenim \v{z}itaricama}, keyword = {svinje, enzimi, mikronizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija}, year = {1996}, pages = {137}, keywords = {pigs, enzyme, micronization}, title = {Production characteristics of pigs feed by polyenzyme preparation and thermically processed cereals}, keyword = {pigs, enzyme, micronization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font