Pregled bibliografske jedinice broj: 784370
PESTICIDI U HRVATSKIM VINIMA
PESTICIDI U HRVATSKIM VINIMA // WITH FOOD TO HEALTH, Book of abstract and papers of 8th International symposium / Šubarić, D ; Jašić M. (ur.).
Tuzla: Farmacutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 26-26 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 784370 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PESTICIDI U HRVATSKIM VINIMA
(PESTICIDES IN CROATIAN WINES)
Autori
Pelajić, Maja ; Vitali Čepo, Dubravka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
WITH FOOD TO HEALTH, Book of abstract and papers of 8th International symposium
/ Šubarić, D ; Jašić M. - Tuzla : Farmacutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 26-26
Skup
WITH FOOD TO HEALTH, 8th International symposium
Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 15.10.2015. - 17.10.2015
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pesticidi; hrvatska vina; maksimalno dopuštene koncentracije
(pesticides; Croatian wines; maximum allowable concentration)
Sažetak
Uvod i cilj S obzirom na poznate pozitivne i štetne učinke pesticida, njihovu otpornost i mogućnost akumulacije u okolišu i u organizmu, te veliku popularnost i učestalu konzumaciju vina, kontinuirano praćenje prisutnosti ostataka pesticida u vinu od presudne je važnosti. Konvencionalan uzgoj vinove loze karakterizira značajna upotreba većeg broja različitih vrsta pesticida od kojih su mnogi otporni na procese fermentacije te ih posljedično nalazimo i u vinu [1]. Prema zakonskim aktima EU maksimalno dopuštene koncentracije (MDK) pesticida u grožđu, koje se mogu primjenjivati i na vino, kreću se od 0, 01-10 mg kg-1 ovisno o pesticidu. Pojava značajnijih količina toksičnih ostataka u vinima predstavlja veliki problem za proizvođače ali i za konzumente te je u tom smislu bitno napomenuti da ne postoje relevantni podaci o količinama i vrsti ostataka pesticida u vinima s područja Republike Hrvatske. Naime, prema dostupnoj literaturi, dosadašnja istraživanja ostataka u vinu uglavnom su bila usmjerena na određivanje teških metala [2- 4]. Bitno je istražiti kolika je zastupljenost pesticida u našim vinima (obzirom na vinorodne regije, vrste i sorte), koje pesticide u vinima nalazimo najčešće ili u najvišim koncentracijama, koliko način uzgoja (konvencionalni ili ekološki) utječe na razine ostataka pesticida te jesu li postojeće koncentracije u vinima ispod trenutno važećih MDK vrijednosti za grožđe. Metode Prikupljeni su uzorci vina različitih sorti, konvencionalne i ekološke proizvodnje, s različitih vinorodnih regija Republike Hrvatske. Uzorci su pripremljeni metodom ekstrakcije u čvrstoj fazi (SPE), te analizirani plinskom kromatografijom - spektrometrijom masa (GC-MS). Rezultati U ovom radu prikazani su podaci o prisutnosti i koncentracijama pesticida u uzorcima vina prikupljenih iz svih vinorodnih regija Republike Hrvatske. U više od 50 % uzoraka detektirani su pesticidi u koncentracijama višim od MDK vrijednosti. Zaključak Dobiveni podaci potvrđuju problem kontaminacije vina pesticidima na globalnoj razini što predstavlja zdravstveni rizik za ljudsko zdravlje, te utječe na kvalitetu okoliša.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(autor)