Pregled bibliografske jedinice broj: 784185
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje eteričnih biljnih vrsta rodova Salvia L. i Thymus L.
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje eteričnih biljnih vrsta rodova Salvia L. i Thymus L., 2015., postdiplomski specijalisticki, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 784185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i antimikrobno djelovanje eteričnih biljnih vrsta rodova Salvia L. i Thymus L.
(Chemical composition and antimicrobial activity of essential oils of Salvia L. and Thymus L. genus)
Autori
Ćerić, Jasna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.10
Godina
2015
Stranica
144
Mentor
Zovko Končić, Marijana
Ključne riječi
eterično ulje ; antimikrobno djelovanje ; antibakterijsko djelovanje ; antifungalno djelovanje ; Salvia ; Thymus.
(essential oil ; antimicrobial activity ; antibacterial activity ; antifungal activity ; Salvia ; Thymus.)
Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj ovog specijalističkog rada bio je napraviti sustavni pregled i usporedbu kemijskog sastava i antimikrobnog djelovanja eteričnih ulja što većeg broja biljnih vrsta rodova Salvia L. i Thymus L. rasprostranjenih diljem svijeta. Materijal i metode: Za potrebe ovog rada pretražene su baze podataka Scopus, Science Direct, Medline i Wiley Online Library. Uključeni su izvorni znanstveni radovi o kemijskom sastavu i antimikrobnom djelovanju eteričnih ulja rodova Salvia i Thymus objavljeni na engleskom jeziku, neovisno o datumu objave. Rezultati: Obrađena znanstvena istraživanja su pokazala značajno antimikrobno djelovanje eteričnih ulja rodova Salvia i Thymus na ispitane mikroorganizme, među kojima su gram-pozitivne bakterije i gljivice bile osjetljivije na eterična ulja i njihove sastavnice nego gram-negativne bakterije. Karvakrol, 1, 8-cineol i timol su zabilježene kao antimikrobno najdjelotvornije sastavnice. Antimikrobni rezultati su zabilježeni i na neke od najrezistentnijih gram-negativnih bakterija, poput P. aeruginosa. Razlike u kemijskom sastavu i antimikrobnom djelovanju su zabilježene ovisno o zemljopisnom porijeklu biljke, razdoblju branja, odnosno fazi cvatnje biljke te biljnom organu iz kojeg je izolirano eterično ulje. Zaključak: Eterična ulja su pokazala značajno antimikrobno djelovanje, međutim potrebne su dodatne dobro dizajnirane studije koje određuju stabilnost, toksičnost i sigurne doze ovih ulja za njihovu daljnju uporabu u prehrambenim, kozmetičkim ili farmaceutskim proizvodima.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)