Pregled bibliografske jedinice broj: 783863
Sadržaj flavonoida i antioksidativni učinak in vitro vrsta roda Globularia
Sadržaj flavonoida i antioksidativni učinak in vitro vrsta roda Globularia, 2015., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 783863 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sadržaj flavonoida i antioksidativni učinak in vitro vrsta roda Globularia
(Flavonoid content and antioxidative effect in vitro of species from the Globularia genus)
Autori
Lukežić, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.10
Godina
2015
Stranica
49
Mentor
Hazler Pilepić, Kroata
Neposredni voditelj
Friščić, Maja
Ključne riječi
Globularia.; sadržaj flavonoida; antioksidativni učinak; DPPH
(Globularia; flavonoid content; antioxidative effect; DPPH)
Sažetak
Vrste roda Globularia bogat su izvor polifenolnih spojeva kojima pripadaju i flavonoidi. Poznato je da oni imaju antioksidativni učinak koji je odgovoran za prevenciju različitih bolesti poput tumora i kardiovaskularnih bolesti. U okviru ovog rada uspoređen je sadržaj flavonoida te antioksidativni učinak in vitro u različitim vrstama roda Globularia: G. alypum, G. cordifolia, G. meridionalis i G. punctata. Pri tome su za pripremu uzoraka korištene četiri različite metode ekstrakcije: dekokcija, ultrazvučna ekstrakcija, maceracija i kisela maceracija. Sadržaj flavonoida određen je kolorimetrijskom metodom s AlCl3, gdje je kvercetin korišten kao standard. Antioksidativni učinak određen je DPPH testom, gdje su kao standardi korišteni Trolox i galna kiselina. Dobiveni rezultati pokazuju da je najveća količina flavonoida prisutna u uzorcima koji su pripremljeni dekokcijom. Ona je bila najveća kod vrste G. punctata (11, 69 ± 0, 07 mg ekvivalenta kvercetina/g suhog biljnog materijala). Uspoređujući rezultate svih metoda ekstrakcija, pokazalo se da je G. punctata bila najbogatija flavonoidima. Rezultati DPPH testa pokazuju da najveći antioksidativni učinak imaju ekstrakti dobiveni dekokcijom. Najveći antioksidativni učinak imao je dekokt vrste G. meridionalis (51, 98 ± 8, 08 mg ekvivalenta Troloxa/g suhog biljnog materijala ; 10, 03 ± 1, 52 mg ekvivalenta galne kiseline/g suhog biljnog materijala). Ekstrakti vrste G. meridionalis pripremljeni ultrazvučnom ekstrakcijom također su pokazali najveću antioksidativnu aktivnost u usporedbi s ekstraktima ostalih vrsta pripremljenima istom metodom, dok su u metodi maceracije pokazali najmanju antioksidativnu aktivnost. Najveću antioksidativnu aktivnost kod uzoraka pripremljenih maceracijom imao je ekstrakt vrste G. alypum.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb