Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 783585

Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na području Republike Hrvatske


Obranović, Marko
Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na području Republike Hrvatske, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 783585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na području Republike Hrvatske
(Characterization of flaxseed oil from foreign cultivars cultivated in the Republic of Croatia)

Autori
Obranović, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.07

Godina
2015

Stranica
140

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
laneno ulje; sorta; klima; masne kiseline; tokokromanoli; steroli; fenoli
(flaxseed oil; variety; climate; fatty acids; tocochromanols; sterols; phenols)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti svojstva lanenih ulja iz četri inozemne sorte uljnoga lana uzgajane na području Republike Hrvatske te odrediti utjecaj klimatskih uvjeta između cvatnje i žetve lana te različitih načina proizvodnje ulja na njihovu kvalitetu i kemijski sastav. Ukupan broj sati sijanja sunca imao je značajnog utjecaja na količinu ulja u sjemenu pri čemu se izdvojila sorta niagara. Klimatski uvjeti i sorta su značajno utjecali na sastav masnih kiselina, sterola, karotenoida, tokokromanola i fenolnih spojeva. Suho i hladnije vrijeme u periodu vegetacije lana pozitivno je utjecalo na porast esencijalne α-linolenske (ω-3) masne kiseline. Hladno prešana ulja iz sorte žutog lana oliwin izdvojila su se prema najvećem udjelu ω-3. Najviše sterola i karotenoida detektirano je kod ulja iz sorte altess proizvedenog nakon kondicioniranja sjemena i na njihov udio pozitivno je utjecala povišena temperatura i broj sati sijanja sunca. Glavni predstavnici tokokromanola u svima uljima bili su γ-tokoferol i plastokromanol-8. Najviše količine tokokromanola detektirane su kod ulja iz sorte biltstar i dobivenih nakon kondicioniranja sjemena. Prisustvo γ-tokoferola najbolje je koreliralo s porastom antioksidacijske aktivnosti ulja. Količina fenolnih spojeva u uljima bila je vrlo niska i značajno je pozitivno korelirala samo s godinom žetve, tj. višom temperaturom nakon cvatnje lana. Udio lignana u ulju je zanemariv u odnosu na njihovu količinu u sjemenu. Kako bi se dobila točna informacija o oksidacijskim promjenama na lanenom ulju potrebno je, uz standardne metode, u mjerenja uključiti i oksidirane oblike ciklolinopeptida. Na temelju sveukupnih istraživanja moguće je izdvojiti sorte biltstar i niagara kao najpogodnije za proizvodnju ulja u našem podneblju.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Dubravka Škevin (mentor)

Avatar Url Marko Obranović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Obranović, Marko
Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na području Republike Hrvatske, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Obranović, M. (2015) 'Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na području Republike Hrvatske', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Obranovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {140}, keywords = {laneno ulje, sorta, klima, masne kiseline, tokokromanoli, steroli, fenoli}, title = {Karakterizacija lanenog ulja inozemnih sorata uljnoga lana uzgojenih na podru\v{c}ju Republike Hrvatske}, keyword = {laneno ulje, sorta, klima, masne kiseline, tokokromanoli, steroli, fenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Obranovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {140}, keywords = {flaxseed oil, variety, climate, fatty acids, tocochromanols, sterols, phenols}, title = {Characterization of flaxseed oil from foreign cultivars cultivated in the Republic of Croatia}, keyword = {flaxseed oil, variety, climate, fatty acids, tocochromanols, sterols, phenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font