Pregled bibliografske jedinice broj: 783582
Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima
Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 783582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija i genetička identifikacija djevičanskih maslinovih ulja sorti oblica i leccino u dalmatinskim maslinicima
(Characterization and genetic identification of Oblica and Leccino virgin olive oils from Dalmatian olive orchards)
Autori
Jukić Špika, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
153
Mentor
Škevin, Dubravka
Ključne riječi
djevičansko maslinovo ulje; masne kiseline; tokoferoli; fenolne tvari; senzorska svojstva; oksidacijska stabilnost; DNA mikrosateliti
(virgin olive oil; fatty acids; tocopherols; phenolic compounds; sensory properties; oxidative stability; DNA microsatellites)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio bioaktivnih komponenata, senzorske karakteristike i oksidacijsku stabilnost djevičanskih maslinovih ulja autohtone sorte oblice i sorte leccino uzgajanih na području srednje Dalmacije. Ispitane su promjene sastava i svojstava u uljima koje nastaju pod utjecajem okolišnih čimbenika, stupnja zrelosti plodova maslina te postupka filtracije. Cilj rada također je bio i utvrditi genetičke profile ispitivanih sortnih djevičanskih maslinovih ulja te procijeniti mogućnost sljedivosti djevičanskog maslinovog ulja pomoću mikrosatelitnih biljega.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb