Pregled bibliografske jedinice broj: 783521
Modeliranje biogeokemijskih procesa: primjer specijacije kadmija u saliniziranim vodnim resursima
Modeliranje biogeokemijskih procesa: primjer specijacije kadmija u saliniziranim vodnim resursima // Voda u agroekosustavima / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 320-328
CROSBI ID: 783521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje biogeokemijskih procesa: primjer specijacije kadmija u saliniziranim vodnim resursima
(Modelling of biogeochemical reactions: example of the chemical speciation of cadmium in salinized water resources)
Autori
Ondrašek, Gabrijel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, ostalo
Knjiga
Voda u agroekosustavima
Urednik/ci
Ondrašek, Gabrijel
Izdavač
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2015
Raspon stranica
320-328
ISBN
978-953-7878-42-9
Ključne riječi
kemijska specijacija, kadmij, salinitet
(chemical speciation, cadmium, salinity)
Sažetak
Modeliranje biogeokemijskih procesa u različitim okolišnim uvjetima (otopina tla/rizosfere, podzemne/površinske vode) može biti vrlo korisno za procjenjivanje utjecaja teških metala (elemenata u tragovima) na različite čimbenike (agro) ekosustava, odnosno za potencijalnu kontaminaciju hrane. Konzumacija kontaminirane hrane, a osobito povrća i žitarica, jedan je od najčešćih i najvažnijih načina unosa toksičnih metala u ljudski organizam. Za neke metale, poput kadmija (Cd), žive (Hg) i olova (Pb), nije potvrđena esencijalnost za čovjekov organizam, nego naprotiv, iznimno velika toksičnost (kancerogenost). Određeni kemijski oblici otopljenog Cd (u otopini tla/rizosfere, vodi za navodnjavanje) mogu biti osobito mobilni i biopristupačni, napose biljkama koje ga mogu usvojiti i akumulirati u pojedinim organima u relativno velikim koncentracijama, bez vidljivih simptoma fitotoksičnosti. Zbog navedenog, biogeokemizam Cd, te njegov transfer iz otopine tla (rizosfere) u pojedine organe poljoprivrednih kultura (hranu) u posljednjih nekoliko desetljeća vrlo je intenzivno istraživan u različitim (agro)ekološkim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija, Poljoprivreda (agronomija)