Pregled bibliografske jedinice broj: 7834
Ekonomski pokazatelji opravdanosti upotrebe polienzimskog preparata i termički obrađenih žitarica u tovu svinja
Ekonomski pokazatelji opravdanosti upotrebe polienzimskog preparata i termički obrađenih žitarica u tovu svinja // XXXIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma / Borisla Varga i sur. (ur.).
Pula, Hrvatska: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997. str. 163--- (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 7834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekonomski pokazatelji opravdanosti upotrebe
polienzimskog preparata i termički obrađenih
žitarica u tovu svinja
(The economic indicators of multienzyme products
and heat treated cereals usage in pig feeding)
Autori
Domaćinović, Matija ; Štefanić, Ivan ; Steiner, Zdenko, Kralik, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
XXXIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma
/ Borisla Varga i sur. - : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1997, 163---
Skup
XXXIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ekonomika ; svinje ; enzimi
(economic ; pigs ; enzyme)
Sažetak
Pokus je obuhvatio razdoblje od odbića prasadi do kraja tova. Činile su ga četiri skupine kroz dva ponavljanja. Prva pokusna skupina u hrani je imala polienzimski prepara "Polizym-R", a druga pokusna uz ovaj preparat imala je i toplinski obrađene žitarice, treća samo toplinski obrađene žitarice, dok je četvrta bila kontrolna. Iako je kg hrane bila veća u pokusnim skupinama, dobiveni rezultati koji se odnose na cijenu kilograma prirasta pokazali su bolje vrijednosti u sve tri pokusne skupine u starter razdoblju. Glede pokrića varijabilnih troškova, kao značajnog ekonomskog pokazatelja, utvrđene su također bolje vrijednosti u pokusnim skupinama i to kroz cijelo razdoblje uzgoja prasadi, a statistički značajne razlike utvrđene su između druge i prve, te između druge i kontrolne skupine u starter razdoblju. Uzimajući u obzir uz proizvodne i povoljan učinak ekonomskih pokazatelja, smatramo korisnim preporučiti upotrebu toplinske obrade krmiva i enzimskih preparata u hrani prasadi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo